Hukuk ve güvenlik uzmanları, Vatikan’daki büyük yolsuzluk davasında hapis cezasına çarptırılanların parmaklıklar ardına gönderilemeyeceğini söylüyor
Vatikan mahkemesi, Kardinal Angelo Becciu’yu zimmete para geçirmekten suçlu buldu ve şehir devletinin “kirli beyazlarını” açığa çıkaran ve adalet sistemini test eden karmaşık bir yolsuzluk davasında onu 5,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Dava, Vatikan Dışişleri Bakanlığı’nın İngiltere’deki eski Harrods büyük mağaza deposunu lüks dairelere dönüştürmek için yaptığı 350 milyon euroluk yatırımla ilgili. Becciu, Londra’daki anlaşmayla ilgili olarak zimmete para geçirme suçlamasıyla suçlandı ve yedi yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Mahkeme, Becciu davasındaki kararında, dini hukukun kilise varlıklarının bu tür spekülatif yatırımlarda kullanılmasını yasakladığına karar verdi ve Becciu’yu zimmete para geçirmekten suçlu buldu.
Vatikan ceza mahkemesinde yargılanan ilk kardinal olan Kardinal Becciu’nun diğer bazı suçlamalardan beraat ettiği davada, 9 sanık haklarındaki 50’ye yakın suçlamanın bir kısmından suçlu bulunurken, bazılarından da beraat etti.
Uzun itirazlar ve işlemler
Hukuk ve güvenlik uzmanları, 2,5 yıl süren ciddi bir yolsuzluk davasının ardından hapis cezasına çarptırılan 6 kişinin yakın gelecekte demir parmaklıklar ardına gönderilmeyeceği, bazılarının ise cezaevine hiç girmeyeceği görüşünde.
Aralarında Kardinal Becciu ve Londra merkezli İtalyan finansör Raffaele Mincione’nin de bulunduğu çok sayıda kişi, temyiz başvurusunu zaten duyurdu. Başkalarının da onlara katılması bekleniyor. Sanıkların tamamı herhangi bir suçları olduğunu reddediyor.
Yeni bir duruşma muhtemelen gelecek yılın sonuna kadar başlamayacak ve sonuçlanması en az bir yıl daha sürecek. Hukuk uzmanları, mahkemenin kararlarının nedenlerini açıklayan uzun raporunu Nisan ayından önce yayınlamaması gerektiğini söyledi.
Normalde, hapishane prosedürleri İtalya’nınkine çok benzeyen Vatikan davalarında temyiz bekleyenler, şiddet içeren suçlar işlemedikleri veya kaçma riski oluşturmadıkları sürece serbest kalabiliyorlar.
Kardinal Becciu’yu neler bekliyor?
Becciu, hüküm giymiş olanlar arasında Vatikan vatandaşı olan tek kişi. 2020 yılında Papa Francis tarafından adam kayırma suçlamasıyla aniden görevinden kovulan Becciu, papanın izniyle küçük şehir devletindeki bir apartman dairesinde yaşamaya devam ediyor. Becciu kendisine yöneltilen bu suçlamaları reddetti.
Ancak Papa Francis, Becciu’yu, ölümünden veya istifasından sonra bir sonraki papayı seçecek özel konseyde yer alma hakkından mahrum etti.
Bir uzmana göre Papa Francis, Becciu’yu mali suçlardan dolayı affedebilir ve ona Vatikan’ı terk edip memleketi Sardunya’ya dönmesi emrini vermek gibi başka sembolik cezalar verebilir.
Vatikan’da hapishane var mı?
2012 yılında Papa Benedict’in eski uşağı Paolo Gabriele, hassas belgeleri sızdırmaktan suçlu bulunarak 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Gabriele, Vatikan polis kışlasının yaklaşık dört odasında hücre olarak kullanılan, parmaklıklı pencereleri ve güçlendirilmiş çelik kapısı olan bir odada yaklaşık üç ay geçirdikten sonra Papa Benedict tarafından affedildi.
Gabriele ve diğer birkaç vaka dışında, Vatikan Müzeleri genellikle Vatikan topraklarında yankesicilik veya vandalizm gibi küçük suçlardan yakalanan kişileri çok kısa süreliğine alıkoymak için kullanılıyor. Şüpheliler daha sonra İtalyan polisine teslim edilirken, yabancılar genellikle sınır dışı ediliyor.
Vatikan’ın mahkumlara ilişkin bazı politikaları, 1929’da İtalya ile Vatikan arasında imzalanan ve Vatikan’ı egemen bir şehir devleti olarak tanıyan Lateran Anlaşmaları’na tabidir.
Bu anlaşmaya göre, Vatikan’da hüküm giymiş olanlar cezalarını çekmek üzere İtalyan hapishanelerine gönderilebiliyor ancak bunun tersi geçerli değil.
Vatikan egemen bir monarşi olduğundan, İtalya’daki olası tutuklamalar söz konusu olduğunda bile, uluslararası tutuklama emirleri ve suçluların iadesine ilişkin karmaşık bir sürecin takip edilmesi gerekiyor. Bu her zaman Vatikan’ın lehine olmuyor.