Yeni yıl kutlamaları için geri sayım devam ederken, yeni yılı kalabalık yerlerde karşılayacak vatandaşlar için uyarıda bulunuldu. Profesör. Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanı, son dönemde koronavirüsün alt değişkenlerinden biri olan yeni bir omikron tipini görmeye başladığımızı söyledi. Dr. Vedat Turhan, şunları söyledi: “Pandemi döneminin etkileri geçmiş olsa da koronavirüs yeni varyantlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son dönemde ortaya çıkan koronavirüsün omikron varyantının yeni bir türü olan JN1 yayılmaya devam ediyor. “Kendinizi korumak için kapalı ve kalabalık yerlerde vakit geçirmemeniz, bu tür yerlerde maske kullanmanız, el hijyenine dikkat etmeniz ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekiyor” dedi.
850 BİNİN ÜZERİNDE YENİ KORONAVİRÜS VAKA GÖRÜLDÜ
Yılbaşı gecesinin hastalıklara davetiye çıkarabileceğini belirten Prof. Dr. Vedat Turhan, şunları söyledi: “Son dönemde koronavirüsün JN1 adı verilen yeni bir alt değişkeni gözlemlendi. JN1; omicron, BA.2.86’dan türetilen SARS-CoV-2’nin bir alt değişkenidir; kendisini XBB.1.5 varyantından ayıran 30’dan fazla mutasyona sahiptir ve pirola ile karşılaştırıldığında ek bir mutasyona sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü de JN1 varyantının dikkate alınması gerektiğini duyurdu. Şu anda ağırlıklı olarak Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’da mevcut olsa da, mobil nüfus göz önüne alındığında farklı ülkelere de yayılması mümkün olabilir. Sağlık Bakanlığı’nın yeni verilerine göre dünya çapında 850 binin üzerinde yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Bu nedenle dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
“KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI”
Profesör. JN1’in belirtilen belirtileri arasında ateşin de bulunduğunu söyleyen Dr. Turhan, şunları söyledi: “Kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, geniz akıntısı gibi belirtiler bildiriliyor. Ölümcül veya ciddi bir hastalık olduğuna dair henüz bir veri yok. Ancak her enfeksiyon gibi bu da kronik hastalıkları olan insanları olumsuz etkileyebilir” dedi.
“YENİ YILI NÜKLEER AİLENİZLE GEÇİRİN”
Son dönemde grip vakalarının arttığını belirten Prof. Dr. Vedat Turhan, “Koronavirüs salgını sonrasında grip vakaları da artıyor. Ayrıca bu süreçte çeşitli bakteriyel enfeksiyonlarla da sıklıkla karşılaşılmaktadır. Tüm bu enfeksiyonlar damlacıklar yoluyla bulaşır. Yani öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya konuştuğunuzda ağzınızdan ve burnunuzdan çıkan vücut sıvıları başka bir kişiye bulaşmaktadır. Kalabalık, kapalı ortamlarda bulunmak da bulaşma riskini artırıyor. Bu nedenle yılbaşında tüm bu hastalıkları dikkate alarak yılbaşını mümkünse kalabalık olmadan aile birliğiyle geçirmek doğru olacaktır.”
“VİRAL ENFEKSİYONLARDA ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ”
Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlığına neden olan Rhinovirüs ile birlikte RSV, influenza ve Kovid-19’un da sıklıkla görülebildiğinin altını çizen Prof. Dr. Turhan şunları söyledi:
“Viral enfeksiyonlar doktorların önerdiği ilaçlarla tedavi ediliyor. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotiklerin viral enfeksiyona etkisi yoktur. Bu tür hastalıklarda antibiyotiklerin hiçbir faydası olmadığı gibi antibiyotik direncinin gelişmesine bile neden olabiliyor. Bu nedenle antibiyotik denenmemelidir. “Antibiyotik tedavisi ancak bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda doktorlar tarafından başlatılabilir.”
“MASKE AŞIRI KALABALIK ORTAMLARDA KULLANILMALIDIR”
Yurt dışında gündeme gelen JN1 ve diğer enfeksiyonlardan korunma yollarının benzer olduğunu vurgulayan Prof. Hasta olduğuna inanılan kişilerden uzak durulmalı, kişi hastalık belirtileri gördüğünde kendini izole etmeli, bu süreçte sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, su içmeye ve uykuya dikkat etmelidir.
DHA