Salı, Ekim 22

Bakan Göktaş’tan 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası kaybolan çocuklara ilişkin soru önergesine yanıt geldi: ‘Kayıp çocuk bulunmuyor’

6 Şubat depreminin ardından eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yazılı bir açıklama yaparak herhangi bir kayıp çocuk vakasının yaşanmadığını kamuoyuna duyurdu. Ancak Sivil Çocuk-Afet Koordinasyon Ekibi, 11 Şubat’ta yayınladığı bilgilendirme notunda, deprem bölgesinde en az 168 çocuk için arama kararı bulunduğunu bildirdi. Bu çelişkiler sonucunda Bakanlık, yoğun bakımda oldukları için kimlikleri belirlenemeyen çocukların bulunduğunu duyurmaya başladı.

Kayıp çocukların durumuna ilişkin hak ihlalleri, istismarlar gibi olasılıklar vatandaşları endişelendirmeye devam ederken, depremden 11 gün sonra 17 Şubat’ta Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde “Deprem mağdurları sahiplendirilebilir mi?” başlıklı bir yazı yayınladı. Soruya verdiği yanıtta şunları söyledi: “Evlat edinen ile evlat edinilen kişi arasındaki bu ilişkiden dolayı evlenmeye engel bir durum bulunmadığı gibi, evlat edinilen kişinin kendi soyunun yerine evlat edinenler soyuna kaydedilmesi de caiz değildir. kendi ebeveynleri.”

Bakmak

Son dakika haberleri... İzmir'de deprem!

6 Şubat depreminde “refakatsiz” olduğu söylenen çocuklara ilişkin bazı rakamlar açıklansa da kimlikleri belirlenemeyen çocukların sayısı hiçbir zaman net olarak açıklanmadı.

Yeni Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, 11 Ocak 2024’te deprem bölgesinde kayıp çocuk bulunmadığını açıklamıştı. Ancak henüz çocuklarını bulamayan depremzedeler tepki göstererek Göktaş’ın açıklamalarını yalanladı.

İHH VİLLASINDA DEPREMDEN ETKİLENEN 20 ÇOCUK BULUNDU

Son olarak Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nden Hatice Kapusuz, 24 Ocak 2024’te Evrensel gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: “Kayıp çocukların nerede olduğuna dair organ ticareti, dindarlar tarafından kaçırılma gibi birçok iddia var. “Mezhepler sürekli reddedildi. Ancak örneğin Bakanlık çocukların saat yedide teslim edildiğini iddia etti.” “İddiaların yalanlanmasının hemen ardından depremden etkilenen 20 çocuğun İHH’nın İstanbul’daki villasında kilitli kaldığı ortaya çıktı.” söz konusu.

DEPREMDEN 41 GÜN SONRA İSTANBUL’DA BİR ÇOCUK ORTAYA ÇIKTI

Bakanlığın çocuğun kaybolduğu iddialarını yalanladığı dönemde 3 yaşındaki N., Hatay’da bilerek enkaz altından çıkarıldıktan sonra amcası eşliğinde en yakın hastaneye götürüldü. N’nin Mersin Şehir Hastanesi’ne nakledilmesine karar verilmesinin ardından amcası yer olmadığı için ambulansa götürülmedi. Ertesi gün Mersin Şehir Hastanesi’ne giden amca, kendisine hastanenin bulunmadığı ve N’nin nereye götürüldüğünün bilinmediği söylendi. Mersin ve çevre illerdeki tüm hastanelerde aranan N., 41 gün sonra İstanbul’daki bir hastanede bulundu.

SADECE HOLLANDA’DA 5 YAŞINDA BİR ÇOCUK BULUNDU

İddiaları doğrulayan örneklerden biri de Hollanda’da yaşayan 5 yaşındaki bir erkek çocuğuna aitti.

Depremden üç ay sonra Hollanda’nın Maastricht kentinde polis, 5 yaşında bir erkek çocuğunu tek başına dolaşırken buldu. Maastricht polisinin Instagram hesabından yapılan açıklamada çocuğun sadece Türkçe konuştuğu belirtildi. Çocuk polise kendisinin Türk olduğunu, anne ve babasının Türkiye’de olduğunu ve her ikisinin de 6 Şubat depreminde yaralandığını söyledi. Sosyal hizmet görevlilerine teslim edilen çocuğun bir sığınma merkezine gönderildiği bildirildi.

Kayıp çocukların sorularına yanıt ararken Bakan Göktaş, İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrası kayıp çocuklara ilişkin yazılı sorusunu yanıtladı.

‘KAYIP ÇOCUK BULUNAMADI’ CEVAPINA DEVAM ETTİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocukları korumayı ve haklarını güvence altına almayı hedeflediğini belirten Göktaş, üstün yarar ilkesi çerçevesinde tüm risklere karşı bilinçli ve duyarlı nesiller yetiştirmek amacıyla koruyucu, önleyici ve destekleyici çalışmalar yapıldığını söyledi. çocuğun.

Çocuklara yönelik tüm hizmetlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde yürütüldüğünü belirten Göktaş, deprem bölgesinde enkaz altında kalan çocuklar ve bulunamayan yakınları hakkında Bakanlığın resmi internet sitesinde güncel bilgilerin yer aldığını söyledi. Kimliği belli olmayan veya kendini ifade edemeyen, refakatçisi olmayan veya yakınları vefat eden kişilere ulaşılarak deprem sırasında kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi amacıyla sosyal medyada şeffaf bir şekilde düzenli olarak paylaşıldığını söyledi.

1912 ÇOCUK KAYITLI

Aile Bilgi Sistemi Çocuk Afet Yönetimi Modülüne, deprem felaketi nedeniyle ailelerinden ayrılan veya refakatsiz kalan 1912 çocuğun kayıt altına alındığı belirtildi. Göktaş, deprem bölgesinde enkaz altından çıkarılan, yakınlarına ulaşılamayan, kimliği belirlenemeyen veya kendini ifade edemeyen çocukların hastanelerde özenle bakıma alındığını, bakımı tamamlanan çocukların bakıma alındığını söyledi. Bakanlığın çocuk kurumlarında koruma ve bakım altına alındı.

Bakan Göktaş şunları söyledi:

“Kurumlarımıza kabul edilen çocukların aile ve yakınlarına ulaşma çalışmalarımız titizlikle yürütülerek çocuklar ailelerine teslim edildi. Bakanlığımız ile TÜBİTAK iş birliği sonucunda yüz tanıma programı ‘DerinGÖRÜ’ hayata geçirildi. TÜBİTAK’tan geliştirilen DNA eşleşmeleri ve kimlik kontrolü, kimlik tespiti ve mesleki çalışmalar sonucunda kullanıldı 1874 çocuk ailesine/yakınlarına teslim edildi. Halen hastanede tedavisi süren bir çocuğumuz yakından takip edilmektedir. 6 çocuğumuz da aile odaklı hizmetlerden yararlandı. 15 çocuğumuz bakım ve koruma altında. Çocuklar Bakanlığımıza bağlı çocuk kurumlarında yaş ve cinsiyetlerine uygun bakım ve koruma altındadır. Kayıtlarımızda yer alan 16 çocuğumuz vefat etmiştir. “Kimliği belirsiz çocuğumuz yok.”

Çocuk Koruma Kanunu kapsamına girdiği tespit edilen çocukların Bakanlıkça koruma ve bakım altına alındığını, yakın akrabalarına yönelik kurumsal bakım hizmetinden veya koruyucu aile hizmetinden yararlandırıldığını belirten Göktaş, çocukların takip ve takiplerinin yapıldığını söyledi. Bakanlığın hizmet modellerinden yararlananlarla ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Göktaş, “Yakınlarına ulaşılamayan, kimliği olmayan, kendini ifade edemeyen çocuklar hiçbir şekilde üçüncü şahıs, kurum, dernek, vakıf gibi yerlere yerleştirilmiyor.”

Depremden etkilenen çocukların risk ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla Çocuk Güvenliği Ekipleri ve yetim servis birimleri aracılığıyla izleme ve takip çalışmaları yapıldığını belirten Göktaş, depremden bu yana etkilenen çocuklara yönelik ev ziyaretleri yapıldığını ve gerekli önlemlerin alındığını kaydetti. ihtiyaçları doğrultusunda sosyal hizmet müdahaleleri gerçekleştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber