Pazartesi, Aralık 30

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır? Ayrıntılı Ultrason Neden Yapılır?










Detaylı ultrason aynı zamanda ayrıntılı ultrason olarak da bilinmektedir. Ultrason kontrolüyle birlikte rahimde bulunan fetüsün kontrolü ve olabilecek olan herhangi bir kusurun doğumdan önce tespit edilmesi mümkün olabilmektedir.

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Detaylı ultrason hamileliğin ikinci döneminde yapılmakta olan bir tarama olarak bilinmektedir. Hamilelikte 18. haftanın üzerinde yapılmaktadır. Detaylı ultrason hamileliğin 18. ve 22. haftası arasında yapılmaktadır. Detaylı ultrason yapılmasıyla birlikte fetüste bulunan sorunların tespit edilmesi, kromozom anormalisinin doğumdan önce tespit edilmesi mümkün olabilmektedir.

Yapılan ayrıntılı ultrasonla birlikte plesantanın ve bebeğin pozisyonu detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bebeğin tepeden tırnağa muayene edilmesi mümkün olmaktadır. Ultrasonla birlikte bebeğin kalbi, kolları, organları, elleri, bacakları, gözleri, burnu, dudakları, ayakları ve beyin anatomisi gibi muayenesi sağlanmaktadır.

Detaylı ultrasonun yapılması yaklaşık olarak 30 veya 40 dakika arasında sürmektedir. Hamileliğin ikinci trimester döneminde yapıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Hamilelikte karşılaşılabilecek olan olası risklere karşı yapılacak olan detaylı ultrasonun doktor tarafından uygun görülen herhangi bir zamanda tekrar edilmesi de gerekli görülebilmektedir.

Ayrıntılı Ultrason Neden Yapılır?

Ayrıntılı ultrason, hamilelik döneminde bebek eşinin (plasentanın), rahim yapısının ve bebeğin incelenmesini sağlamaktadır. Ayrıntılı ultrason yapılabilmesi için anne adayının öncelikli olarak sırt üstü uzanması gerekmektedir. Anne yatar pozisyondayken karından çekilen ultrason yaklaşık olarak 30 ila 40 dakika bir süre içerisinde çekilmektedir.

Annenin ve bebeğin rutin kontrolü ve değerlendirmesi bu şekilde mümkün olmaktadır. Ayrıntılı ultrasonda öncelikli olarak bebeğin kafa, boyun, göğüs kafesi, kalp, karın, genital bölge, kol ve bacaklar, omurgası detaylı bir şekilde incelenmektedir. Oluşabilecek olan tüm sorunların bebek anne karnındayken tespit edilmesi detaylı ultrason sayesinde mümkün olabilmektedir.

Detaylı ultrason aynı zamanda düzey ultrason olarak da bilinmektedir. Bebekte meydana gelebilecek olan olası kalp ve beyin anomalileri, yüz, el ve ayaklarda görülebilecek olan gelişim bozuklukları, karın duvarının kapanmaması, omurga açıklığı gibi gelişimsel bozukluklar tespit edilebilmektedir.

Hafta hafta anne karnında bulunan bebeğin gelişim sürecinin kontrolü sağlanmaktadır.

Anne karnındaki bebeğin durumu, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı ve dış gebelik ihtimali detaylı bir şekilde incelenerek bebek sağlığı konusunda bilgi edinilir.

Doğumsal olarak meydana gelebilecek hastalıklar ve riskli hamilelikler de ayrıntılı ultrason sayesinde tespit edilebilmektedir.

Bebeğin tüm anatomik organları ve gelişim haftasına göre tamamlanması gereken özellikleri incelenmektedir. Anormal bir bulguya rastlanması durumunda ise karşılaşılabilecek olan hastalık ihtimalleri araştırılmaktadır.

Doğum sonrasında yaşanabilecek olan problemlerin önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınır. Alınan tedbirler sonrasında ise bebek ve anne için gerekli olan tedavi planı oluşturulur.

Detaylı ultrason yapılması sırasında anne adayları tarafından bebeğe herhangi bir zarar gelip gelmeyeceği de öğrenilmek istenmektedir. Anne karnında bulunan bebeğin detaylı bir şekilde incelenmesine imkan sağlayan ayrıntılı ultrasonun anne adayına ve bebeğe de hiç bir zararının bulunmadığı söylenebilir.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi