Cuma, Kasım 15

Hasina’yı deviren protestocular, Bangladeş’i Nobel ödüllü Muhammed Yunus’un yönetmesini istiyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Genelkurmay Başkanı General Waker-uz-Zaman, huzursuzlukların ortasında geçici olarak ülkenin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

REKLAM

Öğrenci protestolarının şiddete dönüşmesiyle 15 yıllık iktidarına son veren Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın istifasının ardından geçici hükümete liderlik edecek isimler arasında Nobel ödüllü Muhammed Yunus da yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ve Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman Pazartesi günü geçici hükümetin yakında kurulacağını duyurdu.

Öğrenci eylemlerini düzenleyen Nahid İslam, sosyal medyada paylaştığı videoda öğrenci liderlerinin Muhammed Yunus ile görüştüğünü ve Yunus’un ülkedeki durumu göz önünde bulundurarak görevi devralmayı kabul ettiğini söyledi.

Hasina’nın istifasını “ülkenin kurtuluşunun ikinci günü” olarak nitelendiren Yunus, Şeyh Hasina döneminde birçok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı ve yargılandı.

2006 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan İslam, kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarının intikam olduğunu söyledi.

İslam, protestocuların hükümet için daha fazla isim açıklayacağını ve mevcut yönetimin onların seçimlerini görmezden gelmesinin zor olacağını söyledi.

“Demokratik yolda geçiş dönemi”

Bangladeş’te günlerdir devam eden ve şiddet olaylarına sahne olan kamusal kota protestoları ve hükümet karşıtı protestolarda can kaybı artarken, Başbakan Şeyh Hasina Pazartesi günü istifa etti. Binlerce protestocu onun resmi konutuna, ailesi ve partisine ait binalara saldırdı.

Hasina’nın istifası, yüksek işsizlikten yolsuzluğa ve iklim değişikliğine kadar bir dizi krizle boğuşan yoğun nüfuslu Güney Asya ülkesinde daha da fazla istikrarsızlık yaratma riski taşıyor. Başkent Dakka’daki ana havaalanı güvenlik nedeniyle faaliyetlerini askıya aldı.

Bağımsız olarak doğrulanamayan basında çıkan haberlere göre, istifasından kısa bir süre önce ve sonra meydana gelen şiddet olaylarında en az 109 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Protestocuların güneybatıdaki Jashore kasabasında Hasina’nın parti liderlerinden birine ait bir oteli ateşe vermesi sonrasında bir düzineden fazla kişinin öldüğü bildirildi. Dakka’nın eteklerindeki Savar’da yaşanan şiddet olaylarında en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini bilgilerinize sunarız. Dakka’nın Uttara bölgesinde de 10 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-uz-Zaman, ülkenin kontrolünü geçici olarak ele geçirdiğini ve askerlerin artan huzursuzluğu engellemeye çalıştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Şahabuddin, Pazartesi günü geç saatlerde Waker-uz-Zaman ve muhalif siyasilerle yaptığı görüşmenin ardından parlamentonun feshedileceğini, en kısa sürede ulusal hükümetin kurulacağını ve yeni seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Güç durumdaki başbakanın televizyonda kız kardeşiyle birlikte askeri helikoptere binerken görülmesinin ardından konuşan Waker-uz-Zaman, Bangladeşlilere düzenin yeniden sağlanacağı konusunda güvence vermeye çalıştı. Ancak uzmanlar önümüzdeki yolun uzun olacağı konusunda uyarıyor.

Ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Salı günü yaptığı açıklamada vatandaşları “demokratik yolumuzda bir geçiş dönemi” olarak nitelendirdiği dönemde itidalli davranmaya çağırdı.

Partinin geçici başkanı Tarık Rahman platformdaki bir mesajında, “İnsanlar adaleti kendi ellerine almaya karar verirse, bu, Şeyh Hasina’nın gayri meşru ve otokratik rejimini deviren devrimin ruhunu mahveder” dedi. sosyal medya. X.

REKLAM

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Bangladeş’teki güç değişiminin “ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uygun” ve “tüm Bangladeşlilerin anlamlı katılımına açık ve kapsayıcı” olması gerektiğini söyledi.

Yüzbinlerce insan Hasina’nın istifasını kutlamak için sokaklara döküldü, bayrak sallayıp tezahürat yaptı. Ancak bazı kutlamalar hızla şiddete dönüştü; Protestocular Hasina hükümetinin ve partisinin sembollerine saldırdı, yağmaladı ve bazı binaları ateşe verdi.

Protestolara katılan öğrencilerden Sairaj Salekin, Dakka sokaklarında yaptığı konuşmada, “Bu sadece zalim Şeyh Hasina’nın sonu değil, onun yarattığı mafya devletine de son veriyoruz” dedi.

Hasina’ya karşı öfke artıyor

Protestolar geçen ay barışçıl bir şekilde başladı; hüsrana uğramış öğrenciler, Awami Birliği ile bağlantısı olanların lehine olduğunu söyledikleri, başbakanın kamu işlerindeki kota sistemine son verilmesini talep ediyordu.

REKLAM

Ancak protestolar Hasina için benzeri görülmemiş bir zorluğa dönüştü ve ihracatın düştüğü ve döviz rezervlerinin azaldığı Bangladeş’teki ekonomik sıkıntının boyutunu ortaya çıkardı.

Ordu komutanı Waker-uz-Zaman, ordunun, 1971 Bağımsızlık Savaşı’ndan bu yana ülkenin en kötü katliamlarından biri olan Temmuz ortasından bu yana yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden olan ve hükümete karşı öfkeyi körükleyen baskıları araştıracağına söz verdi.

Ülkenin önde gelen Bengalce gazetesi Prothom Alo’ya göre Pazar günü 14’ü polis memuru olmak üzere yaklaşık 100 kişi öldürüldü. Son haftalarda en az 11 bin kişi tutuklandı.

“Orduya güvenin. Tüm cinayetleri soruşturacağız ve sorumluları cezalandıracağız” dedi.

REKLAM

Bağımsızlığını kazandığı 1971 yılından bu yana 20’den fazla darbe veya darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Bangladeş’te ordunun ciddi bir siyasi nüfuzu var. Ancak Hasina’nın istifasının mı yoksa Waker’in sakin-uz-Zaman çağrılarının huzursuzluğu sona erdirmeye yetip yetmeyeceği belli değil. .

Gün boyunca protestocular Hasina’nın resmi konutuna girip çıkmaya devam etti. Ayrıca “adalet” yazılı pankartın asılı olduğu Meclis binası önünde de toplandılar.

Kalabalık ayrıca Hasina’nın, ülkenin ilk cumhurbaşkanı ve bağımsızlık lideri olan babası Şeyh Mujibur Rahman’ın suikasta kurban gittiği aile evini de aradı ve burayı müzeye dönüştürdü. İktidar partisinin önemli bürolarını ve hükümet yanlısı iki televizyon kanalını ateşe vererek yayınlarını durdurmaya zorladılar.

Bu arada Indian Express gazetesinin haberine göre Hasina, Pazartesi günü Dakka’dan ayrıldıktan sonra Yeni Delhi yakınlarındaki askeri havaalanına indi ve Hindistan’ın ulusal güvenlik danışmanı Ajit Doval ile görüştü. Haberde Hasina’nın güvenli bir yere götürüldüğü ve İngiltere’ye gitme ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

REKLAM

76 yaşındaki Hasina, Ocak ayında yapılan seçimlerde üst üste dördüncü kez seçildi ve ana rakipleri tarafından boykot edildi. Seçim öncesinde binlerce muhalefet üyesi hapse atılmış, ABD ve Birleşik Krallık sonucu güvenilmez olarak kınamış, ancak hükümet bunu savunmuştu.

Hasina, Hindistan ve Çin dahil olmak üzere güçlü ülkelerle ilişkiler geliştirmişti. Ancak 170 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkede sivil özgürlüklerin kaybedilmesi nedeniyle ABD ve diğer Batılı ülkelerle ilişkileri gergin.

Siyasi muhalifleri daha önce onu giderek daha otokratik olmakla suçlamış ve huzursuzluğun sebebini Hasina’nın otoriter çizgisine bağlamışlardı. Hasina, diğer kadın hükümet başkanlarından daha uzun süre, toplamda 20 yıldan fazla görev yaptı.

Hasina’nın oğlu Sajeeb Wazed Joy, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye “hayal kırıklığına uğradığını” ve annesinin geçmişte olduğu gibi siyasi bir geri dönüş yapıp yapmayacağından şüphe ettiğini söyledi.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş