Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Cephesi’nin karargâhı olarak önemli rol oynayan Akşehir’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu açısından büyük önem taşıyan Büyük Taarruz öncesi harekâtın başlangıcı etkinliklerle kutlandı. Onur Günü.
Akşehir Belediyesi’nin “Cumhuriyet’in 2. Yüzyılı Akşehir’de başlıyor” sloganıyla düzenlediği etkinlikte, Akşehir şehit uzman çavuş Selçuk Özer’in adını taşıyan park ilk kez açıldı. Akşehir’den Afyonkarahisar’a temsili yürüyüş ve vedanın yapıldığı etkinliğin ardından “Cumhuriyet Yolunda Akşehir” konulu panel düzenlendi.
‘ANNELİKTEN KURTULUŞA’
Moderatörlüğünü Ahmet Nuri Köksal’ın yaptığı panelde, tarihçi Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Dr. Selim Erdoğan ve Mehmet Koç’un yanı sıra Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, Fevzi Çakmak’ın torunları Fevzi Çakmak ve Dr. İzzettin Çalışlar’ın torunu FAtmanur Çakmak, Salih Omurtak’ın torunu İzzeddin Çalışlar, Can Pamir ve Ömer Halis Bıyıktay’ın torunu Dr. Burak Bıyıktay konuştu.
Törenle ilgili Cumhuriyet’e konuşan Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal, şunları söyledi: “18 Kasım’dan 24 Ağustos 1921’e kadar 280 gün boyunca aynı inanç ve umutla Türk milletinin bağımsızlığına yürekten inandık. büyük kurtuluşun annesiydi.” dedi. “Uzun yıllar Kurtuluş Savaşı’nın kalbi olan şehrin ileri gelenlerinde endişe yoktu, umut ve güven vardı. “Bunu veda sırasında yapılan konuşmalardan da çok net anlıyoruz” diyen Dr. Selim Erdoğan, şöyle konuştu:
‘TÜRKİYE’NİN GURURU’
“Bugün, 102 yıl sonra aynı heyecanı Akşehirliler yaşadı. Nefes almayı imkansız hale getiren sıcağa rağmen tören alanı tıklım tıklım doluydu ve büyük bir coşku yaşandı. Türk milleti, milli bayramlarını yeniden bu sevinçle yaşamak, sevinmek ve kutlamak istemektedir. Ülke ve dünya gündeminin bunaltıcı olduğu, insanların kendilerini tuzağa düşmüş gibi hissettikleri şu günlerde, bu duyguları en azından bir gün yeniden yaşamayı anlatmak çok zor. Akşehir’in onuru Türkiye’nin gururu haline geldi.” Tören, temsili futbol maçı ve konserlerle sona erdi.