Cuma, Eylül 20

Çevre Mühendisleri Odası: Milas İkizköy’de hava kalitesi tehlikeli, maden kapatılmalı – Son Dakika Türkiye Haberleri

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği tarafından, Muğla’nın Milas İlçesi İkizköy ve Akbelen orman bölgelerinde halk ve çevre sağlığına yönelik incelemeler sonrasında hazırlanan rapor tamamlandı. Akbelen bölgesinde faaliyet gösteren madenin yerel halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu belirten raporda, bu faaliyetin durdurulması ve maden sahalarının bir an önce ıslah edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kömür çıkarmak amacıyla yaptığı patlamaların ardından İkizköy ve Akbelen Ormanı sakinleri hava kalitesini ölçmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne yöneldi. Belediye, talep üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Avrupa Çevre Laboratuvarı ile iş birliği yaparak İkizköy ilçesinde 30 gün boyunca PM10 ölçümü yaptı. Muğla İl Temsilciliği Çevre Mühendisleri Odası, rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, madenciliğin durdurulması ve maden alanlarının bir an önce ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Muğla’nın Milas ilçesinde linyit ocağı 1970’li yılların sonlarından itibaren faaliyet gösteriyor ve ilçede Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Uzun süredir kamu tarafından işletilen termik santraller 2014 yılında özelleştirilerek Limak-IC İçtaş (YK Enerji) ortaklığına devredildi. Devam eden süreçte Akbelen ormanı 2020 yılında YK Enerji’ye devredilmiş, 2023 yılında ise mevcut maden sahasının genişletilmesi amacıyla ormandaki ağaçlar kesilmiştir. Bu bölüm kamuoyunda büyük yankı uyandırmış ve birçok kişinin tepkisine yol açmıştır. sivil toplum kuruluşları, mesleki kuruluşlar ve siyasi partiler, özellikle çevre ve ekolojik kuruluşlar. Sentinel 2 uydu verileri üzerinde yapılan NDVI analizleri ile Akbelen ormanındaki değişim incelendi ve yaklaşık 80 hektarlık orman örtüsünün tamamen yok olduğu belirlendi.

ÖLÇÜLER KILAVUZ DEĞERLERDEN YÜKSEKTİR

Ulusal ve uluslararası kabul görmüş mevzuat ve uygulamalarda PM10 değerleri günlük ve/veya yıllık ortalamalara göre değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu raporda günlük PM10 ortalamaları incelenmiştir. 16.05.2024 ile 14.06.2024 tarihleri ​​arasında yapılan 30 günlük ölçümlerde PM10’un 45,6 – 206,4 µg/m3 aralığında ortalama 110,8 µg/m3 olduğu tespit edildi. Bu değer, DSÖ’nün yıllık ortalama sınır değerleri olan 15 µg/m3 ile AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı olan 40 µg/m3 limit değerlerinin oldukça üzerindedir. Ancak ölçüm süresi 1 yıldan az olduğundan bu verilerin doğrudan karşılaştırılması yeterli sonuç vermeyecektir. PM10’un günlük ortalamaları incelendiğinde tüm ölçümlerin WHO kılavuz değeri olan 45 µg/m3’ün üzerinde olduğu görüldü. Ancak 30 günlük ölçüm süresi içerisinde AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatının öngördüğü 50 µg/m3 sınır değerini 27 kez aştı. AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına göre günlük PM10 değeri yıl içerisinde en fazla 35 defa aşılabilirken, ölçüm noktasında ölçüm periyodunun %90’ında aşılmıştır.

“EN KISA ZAMANDA REHABİLİTE EDİLMELİ”

Ölçüm sonuçlarına göre 30 günlük ortalama PM10 değerleri 110,8 µg/m3 olarak belirlendi. Ölçüm sonuçlarına göre insanlar üzerindeki olası etkiler, hassas grupların (akciğer hastalığı olanlar, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar vb.) sağlığı üzerinde olumsuz etkiler olarak değerlendirilebilir. 05/06/2024-06/06/2024 döneminde ölçülen değerlerin 200 µg/m3’ün üzerinde çıkması durumunda hava kalitesi indeksi AQI sağlık açısından alarm sinyali veriyor. Yani sağlıklı bir bireyde bile ciddi sağlık etkileri ortaya çıkabileceğinden, insanların tedavisi zor olabilecek hastalıklara neden olabilmektedir. Nihayet; “Küresel ısınma ve iklim değişikliği gerçeği göz önüne alındığında yerel halk sağlığını da tehdit eden bu operasyonun durdurulması ve maden sahalarının bir an önce ıslah edilmesi gerekmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş