Petrol fiyatlarındaki kısmi artışta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) grubunun güçlü talep tahminleri ve Orta Doğu’da petrol arzı endişelerini artıran gerginlikler etkili oldu.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Heytham al-Ghais, dün St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen oturumda küresel petrol talebine ilişkin değerlendirmelerini yaptı.
Grubun bu yıl küresel petrol talebinin günde 2,2 milyon varil artmasını beklediğini söyleyen Gays, şöyle konuştu: “2024’ün ilk çeyreğinde günde 2,3 milyon varillik bir artış yaşandı ve ilk çeyrekler genel olarak talebin azaldığı dönemlerdir. en düşük.”
Bu tahminler, OPEC üyesi olmayan bazı ülkelerin de dahil olduğu OPEC+ grubunun üretim kesintileri doğrultusunda artan talebin arzın azalmasıyla karşılanamayacağı yönündeki endişelerin artmasıyla birlikte yüksek petrol fiyatlarını destekledi.
Grup, 2 Haziran’daki toplantısında, “istikrarlı bir petrol piyasası seviyesine ulaşmak” amacıyla yıl sonuna kadar planlanan günlük 2,2 milyon varillik ek gönüllü kesintileri Eylül 2024’e kadar uzatacağını duyurdu.
Öte yandan Orta Doğu’da devam eden çatışmaların petrol arzını kesintiye uğratabileceği endişeleri fiyatların yükselişini sürdürüyor.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Perşembe günü yaptığı açıklamada, güçlerinin Kızıldeniz üzerinde fırlatılan sekiz Husi insansız hava aracını (İHA) başarıyla imha ettiğini söyledi.
Petrol ve akaryakıt için dünyanın en çok kullanılan nakliye rotalarından biri olan Kızıldeniz’de devam eden türbülans, arz kesintisine ilişkin endişeleri artırdı ve petrol fiyatlarındaki yükselişe destek verdi.
Teknik olarak Brent petrol için 80,50 ile 81,14 dolar arasındaki bandın direnç, 78,80 ile 77,74 dolar arasındaki bandın ise destek bölgesi olarak görülebileceğini belirtmekte fayda var.