Chia tohumları kanserle mücadelede etkili bir destekçi olarak biliniyor. Somondan 4 kat daha fazla omega-3 içeriğine sahip olan chia tohumları iltihabı azaltır, normal hücre fonksiyonlarını destekler ve kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Üstelik sütten 7 kat daha fazla kalsiyum içeriyor. Kalsiyum kemik sağlığını destekleyerek kanser riskini azaltabilir. Bu nedenle chia tohumunun düzenli tüketimi, omega-3 alımını artırarak kanserle mücadelede etkili olabilir ve kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemik sağlığını güçlendirebilir.
Chia tohumları kanserin düşmanıdır. Somondan 4 kat daha fazla omega-3 ve çiğ sütten 7 kat daha fazla kalsiyum içerir. Kalsiyumun kemiklere emilimini güçlendirir. Antik çağlardan günümüze kadar ulaşan chia tohumları magnezyum ve iyot açısından zengindir. Ayrıca D, A ve E vitaminleri açısından da zengin bir içeriğe sahiptir.
Suda bekletilerek oluşan müsilajın kolajen üzerinde doğal etkisi vardır. Cildi besler ve iç organları gençleştirir. Chia tohumları tokluk hissi vermesi nedeniyle özellikle spor yapanlar tarafından tercih edilmektedir.
Mide iç duvarında müsilajla koruyucu jelatinimsi bir tabaka oluşturduğundan reflü, gastrit ve ülser tedavisinde kullanılır.
Şeker artışlarını ve kolesterol saldırılarını önler. Kolit gibi inflamatuar durumlara karşı koruma sağlar. Florayı güçlendirir.
Bir bardak suya 1 çay kaşığı chia tohumu ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı yarım saat dinlendirin. Karışımın içine limon sıkıp tüketebilirsiniz. İster şifa olsun…
Diğer tüketim önerileri;
- Chia tohumlarını pişirerek veya ısıtarak tüketebilirsiniz.
- Bir bardak ılık süte chia tohumlarını ekleyerek süt içebilirsiniz. Süt bal, kakao, tarçın gibi besinlerle tatlandırılabilir.
- Çay veya kahveye bir çay kaşığı chia ekleyebilirsiniz.
- Chia’yı öğüterek un haline getirebilir ve tatlılarda un olarak kullanabilirsiniz.
- Chia pudingi yapabilirsiniz.