Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen yargı reformu stratejisinin tanıtımına yönelik toplantıda konuştu.
Tunç, Kartalkaya’daki yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Kazayla ilgili başlatılan soruşturmanın tüm boyutlarıyla büyük bir titizlikle yürütüldüğünü bildiren Tunç, şöyle konuştu: “Böyle bir trajediye sebep olanların, ihmali ve kusuru olanların, bundan önce hesap vereceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Yargı.” dedi.
“İnsan adaletle var olur ve adalet erdemiyle dirilir.”
İnsanlık tarihinin en eski ve en eski arayışının adalet olduğunu vurgulayan Tunç, adaleti “Medeniyetlerin temel direği, toplumların vicdanı, insanın özü” olarak nitelendirdi.
“İnsan adaletle var olur ve adalet erdemiyle dirilir.” Tunç, bu anlayışla Türkiye’nin son 23 yılda her alanda olduğu gibi adalet hizmetlerinde de büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.
Bu dönemde yargının vesayet anlayışından vazgeçildiğini, yargının demokratik hukuk devleti ilkelerine dayalı bir yapıya dönüştüğünü belirten Tunç, temel hak ve özgürlüklerin kapsamının genişletildiğini belirterek, Temel hak ve özgürlüklerin alanı genişletildi. ifade özgürlüğü ve lekelenmeme hakkı güvenceleri artırıldı.
Tunç, eski, harabe ve kiralık adliyelerden modern ve teknolojik imkanlarla donatılmış yerlere geçiş yapıldığını, temel yasaların ihtiyaçlar doğrultusunda yenilendiğini kaydederek, şirketin tüm kesimlerinin adalete erişiminin güçlendirildiğini söyledi.
“Birçok sektörde toplumun beklentileri doğrultusunda reformlar hayata geçirildi.”
Bakan Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştığını, yargı sisteminin UYAP, e-Duruşma ve e-Tebligat gibi dijitalleşme aşamalarında büyük ilerleme kaydedildiğini, bakanlıklarda kamu hakimlerinin sayısının artırıldığını, yeni mahkemeler oluşturuldu. Yargının iş yükünün üstesinden gelmek için kurulmuştur.
Yargı sektöründe insan kaynağının güçlendirilmesi amacıyla bu dönemde yasal giriş sınavı ve savcı yardımcılığı sistemlerinin devreye alındığını belirten Tunç, şöyle konuştu: “Modern ceza infaz sistemi de dahil olmak üzere birçok sektörde toplumun beklentileri doğrultusunda reformlar hayata geçirildi. Bugün hukukun üstünlüğünü temel alan bir sistemi vakit kaybetmeden hayata geçirdik ve “Yargı reformuna ilişkin stratejik belgemizde bu çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Öngörülebilir bir adalet sistemi vizyonu.” dedi.
Belgede 264 aktivite yer alıyor
Bakan Tunç, adalet sistemi reformu ihtiyacının toplumun değişen ihtiyaç ve taleplerinden kaynaklandığını, bu talepleri karşılamanın ve sistemi en iyi şekilde yönetmenin yolunun dinamik ve sürekli yenilenen bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti.
“Adalet reform olmadan ayakta kalamaz. Reform adaletin kalp atışıdır, onu ayakta tutan tek ritimdir.” Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile çağın ihtiyaçları doğrultusunda daha yenilikçi, daha hızlı, şeffaf ve adil bir yargı sistemini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Belgenin bir yılı aşkın süredir geniş katılımlı ve geniş katılımlı bir istişare sürecinin ürünü olduğunu belirten Tunç, şöyle konuştu: “Bu kapsamda adalet alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri inceledik, detaylı analiz ve araştırmalar yaptık. Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Venedik Komisyonu ve diğer uluslararası kuruluşların rapor ve değerlendirmeleri dikkate alınarak değerlendirilecektir.” Anladık.” bilgisini paylaştı.
Yargı reformu strateji belgesini bir “vizyon belgesi” olarak nitelendiren Tunç, şöyle konuştu: “Hazırladığımız yargı reformu stratejisi, yasal düzenleme taleplerinden idari uygulamalara kadar 264 faaliyeti içeriyor. Bütün bu faaliyetler belli bir program çerçevesinde belli bir program çerçevesinde yürütülecek. Kuracağımız izleme ve değerlendirme sistemiyle eylem planlarımızı yapıyoruz.” “Kararlılıkla hayata geçireceğiz.” dedi.
“Yargımız kararlılıkla görevini yapmaya devam edecektir”
Adalet Bakanı Tunç, son günlerde bazı yargı soruşturmalarında bazı yargı mensuplarının hedef alındığını, hukukun üstünlüğü ilkesinde yeri olmayan asılsız açıklamalara tanık olunduğunu ifade etti.
Söz konusu eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tunç, şöyle konuştu:
“Adil yargılanma hakkını baltalayan, yargı mensuplarını hedef alan, yargı süreçlerini etkilemeyi amaçlayan tehdit edici söylemler hukuk devleti açısından asla kabul edilemez. Yargı sistemine yönelik her türlü baskı ve müdahale girişimine karşı gerekli hukuki tedbirleri almak. Cumhuriyet bir hukuk devletidir. Son 23 yılda hukukun üstünlüğünü güçlendirmek ve hukukun üstünlüğünü tesis etmek adına önemli reformlar yapıldı. standart demokrasiye dayalıdır. milli irade.
27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat’ta darbe ve koruma zihniyetine destek veren yargı yerine, bugün 15 Temmuz’da milli iradeye destek verdik, o gece mahkemelere koştuk, bağımsız ve darbecilere gözaltı kararı verdik. tarafsız, kahramanlığından gurur duyduğumuz. Adli teşkilatımız var. “Bu gerçeklerden konservatörlük isteyenler rahatsız olsa da yargımız bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda görevini kararlılıkla yürütmeye devam edecektir.”