Salı, Ekim 22

PISA Raporu: Türkiye’de öğrenciler matematik, fen ve okuma becerisi alanında ne durumda?

PISA araştırması, 15 yaşındaki öğrencilerin modern topluma uyum sağlamak için gereken temel bilgi ve becerilere ne ölçüde sahip olduklarını ölçmektedir.

REKLAM

PISA 2022 uygulamasında Türkiye 81 ülke arasında 39’uncu, 37 OECD ülkesi arasında ise 32’nci sırada yer aldı.

Türkiye, PISA 2018 araştırmasına katılan 79 ülke arasında 42’nci, 37 OECD ülkesi arasında ise 33’üncü sırada yer aldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) araştırması, 15 yaşındaki öğrencilerin gerekli temel bilgi ve becerilere ne ölçüde sahip olduklarını ölçmeyi amaçlıyor. modern toplumdaki yerleri.

Temel olarak öğrencilerin matematik okuryazarlığı, bilimsel okuryazarlık ve okuma becerileri alanlarındaki becerilerini değerlendiren PISA 2022 araştırmasında matematik okuryazarlığı baskın alan olarak belirlendi.

PISA 2022 uygulaması 37’si OECD üyesi olan toplam 81 ülkenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 2003 yılından bu yana katıldığı PISA araştırmasının 2022 raporuna göre, katılımcı 81 ülkenin matematik alanında ortalama puanı 438, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı 472 olurken, Türkiye’nin matematik alanında ortalama puanı 472 oldu. 453 olarak ölçüldü.

Bu puanla Türkiye, beş OECD ülkesi olan Yunanistan, Şili, Meksika, Kosta Rika ve Kolombiya dahil toplam 42 ülkeyi geride bıraktı.

Türkiye fen alanında 81 ülke arasında 34’üncü, OECD ülkeleri arasında ise 29’uncu sırada yer alırken, okuma becerisi alanında ise sırasıyla 36’ncı ve 30’uncu sırada yer aldı.

2022 PISA sonuçlarına göre, Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenen 2021 başvurusuyla Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 61,3’ü matematikte, yüzde 75,3’ü fen bilimlerinde ve yüzde 70,7’si okuma becerisinde minimum performansa ulaştı. seviye.

En yüksek başarı seviyesine sahip öğrencilerin oranı ise matematikte %5,4, fen bilimlerinde %4 ve okumada %1,9 oldu.

10 öğrenciden 3’ü kendini dışlanmış hissediyor

Araştırma, Türkiye’de yaklaşık her on öğrenciden üçünün kendisini yalnız, dışlanmış ve okula ait değilmiş gibi hissettiğini belirtti.

On öğrenciden yedisi kendini okulun bir parçası hissettiğini, diğer öğrenciler tarafından sevildiğini ve diğer öğrencilerle kolayca arkadaşlık kurabildiğini bildirdi.

Türkiye’de 15 yaş grubundaki öğrencilerin %67’si her gün veya neredeyse her gün ebeveynleriyle öğle veya akşam yemeği yediklerini bildirdi.

Yaklaşık her iki öğrenciden biri ebeveynlerinin kendileriyle vakit geçirdiğini, sadece her gün veya hemen hemen her gün kendileriyle konuşarak ve onlara okulda ne yaptıklarını sorduklarını söylerken, 10 öğrenciden biri veya ikisi anne babalarıyla bu tür deneyimleri hiç veya neredeyse hiç yaşamadıklarını bildirdi. ebeveyinleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber