Birleşmiş Milletler nükleer ajansı başkanı Rafael Mariano Grossi, İran'ın 6.000 yeni santrifüj kurma planıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) nükleer dairesi başkanı, İran'ın nükleere yakın uranyum seviyesini “oldukça dramatik” bir şekilde artırmaya hazırlandığı konusunda uyardı.
Cuma günü Bahreyn'de Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen Manama Diyaloğu'nda konuşan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi, İran'ın 6.000 yeni santrifüj kurma planına ilişkin endişelerini dile getirdi.
Tahran şu anda uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştiriyor; bu da silah kullanım sınırı olan yüzde 90'ın hemen altında.
Grossi, “Bunun çok endişe verici olduğunu düşünüyorum” dedi.
Grossi'nin yorumları, İran'ın şimdiye kadarki en yüksek yük taşıma kapasitesine sahip Simorgh roketini başarıyla fırlatmasından birkaç saat sonra geldi. İran, uzay programının barışçıl olduğu konusunda ısrar etse de, eleştirmenler bu tür testlerin balistik füze programını ilerlettiğini savunuyor.
Geçtiğimiz hafta İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6'nın başkanı Richard Moore, Suriye, Lübnan ve Gazze'deki müttefiklerinin son aylarda aldığı darbelere rağmen İran'ın hala diğer ülkeler için tehdit oluşturduğunu söyledi.
Moore, “İran'ın Orta Doğu'daki müttefik milisleri büyük darbeler aldı ancak rejimin nükleer hırsları hepimizi tehdit etmeye devam ediyor” dedi.
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra göreve başlayacak. Trump, İran'ı mali açıdan ezmek amacıyla ona karşı “maksimum baskı” stratejisini yenileme sözü verdi.
Trump'ın ilk başkanlığı sırasında ABD, selefi Barack Obama'nın en önemli dış politika zaferlerinden biri olan “İran nükleer anlaşmasından” çekildi.