Salı, Ekim 22

İsrail güçleri Nasır Hastanesine ateş açarak bir doktoru yaraladı

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, yaptığı açıklamada, Nasser Hastanesi’ndeki durumun son derece “felaket ve endişe verici” olduğunu, hastanedekilerin korktuğunu söyledi.

İsrail’in hastaneye saldırı düzenlediğini iddia eden Kudra, şunları söyledi: “İsrail ordusuna ait bir İHA, Nasır Hastanesi’nin 3’üncü katındaki ameliyathanede doktorların bulunduğu odaya ateş açtı ve acil servisteki bir doktoru orta derecede yaraladı”. dedi.

İsrail’in daha önce silah zoruyla hastaneye sığınan Filistinlileri tahliye ettiğine işaret eden Kudra, şöyle devam etti:

“İsrail işgali, Nasser Hastanesi yönetiminden geri kalan yerinden edilmiş Filistinlileri hastaneden tahliye etmesini istedi. Hastane kampüsünde hâlâ 1.500 yerinden edilmiş Filistinli var.”

Hastanede 190 sağlık personeli ve 299 aile üyesinin bulunduğunu belirten Kudra, şöyle konuştu: “Nasser Hastanesi’nin koğuşlarında hareket edemeyen 273 hasta ve 327 refakatçisi var.” bilgisini paylaştı.

Kudra, Nasır Hastanesi’nde 18 çocuğun yoğun bakımda, 3’ünün kuvözde, 35’inin de diyaliz hastası olduğunu belirtti.


“Hastanedeki durum sağlık felaketine yol açabilir”

Hastaneden gelen kanalizasyon suyunun acil servise akmaya devam ettiğini belirten Kudra, kanalizasyon hattının onarılması için koordinasyona ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kudra, İsrail güçlerinin atıkların hastaneden çıkarılmasına izin vermemesi nedeniyle hastane içinde ve avlusunda tıbbi ve tıbbi olmayan atıkların birikmesinin sağlık felaketine yol açacağı uyarısını yineledi.

Akaryakıt sıkıntısı nedeniyle hastanenin jeneratörlerinin 72 saat içinde çalışmayı durduracağını belirten Kudra, hastanede de yiyecek sıkıntısı yaşandığını kaydetti.

Hastanede ciddi ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Kudra, hastanenin su depolarının hedef alınması nedeniyle içme suyu, temiz su ve diyalizde kullanılan su konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını vurguladı. ve tamir edilmedi.

Uluslararası kuruluşlara seslenen Kudra, Nasır Hastanesi’ndeki hastalara koruma sağlanması ve yiyecek, içecek, yakıt ve bebek maması verilmesi çağrısında bulundu.

İsrail ordusu dün, iki haftadan uzun süredir kuşatma altında olan yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı Han Yunus’taki Nasır hastanesine sığınma talebinde bulundu.

İsrail güçleri, sabah saatlerinde silah zoruyla hastaneye sığınan yerinden edilmiş binlerce Filistinliyi tahliye etti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail kuşatması altındaki Nasser Hastanesi’nde yaşananlardan endişe duyduğunu söyledi.

Ghebreyesus, çatışmaların tıbbi ekipman ve malzeme depolama tesislerini tahrip ettiğini, hastanelere erişimi engellediğini ve ihtiyaç sahipleri için güvenli koridorların bulunmadığını söyledi.

Son 4 günde hastaneye ulaşmak isteyen 2 DSÖ heyetinin engellendiğini hatırlatan Ghebreyesus, hastane personeliyle iletişimlerinin kesildiğinin altını çizdi.

Nasser Hastanesi’nin Gazze’deki sağlık sisteminin omurgasını oluşturduğunu vurgulayan Ghebreyesus, şöyle konuştu: “Bu hastane korunmalı. İnsani yardıma erişim sağlanmalı. Hastaneler hayat kurtarma işlevini yerine getirecek şekilde güvence altına alınmalı. (Hastaneler) askerileştirilmemeli.” ya da saldırıya uğradı.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber