Salı, Ekim 22

Yunanistan eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Ortodoks Hristiyan ülke oldu

Bu haberin ilk yayınlandığı dil Portekizcedir

Yasa aynı cinsiyetten çiftlere ebeveynlik hakkını da garanti ediyor, ancak ülkede çocuk sahibi olmak için taşıyıcı annelik kullanılmasını engelliyor.

REKLAM

Yunan parlamentosu perşembe günü eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasını onayladı. Mecliste bulunan 300 milletvekilinden 176’sı lehte, 76’sı aleyhte, 2’si çekimser oy kullandı. Geriye kalan 46 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis yeni yasayı “eşitlik adına bir atılım” olarak nitelendirdi. Etkili Yunan Ortodoks Kilisesi’nin direnişine rağmen kabul edilen yasa, ülkedeki LGBT topluluğu açısından büyük bir başarı olarak görüldü.

Yeni yasayla birlikte nüfusunun çoğunluğunun Ortodoks Hıristiyan olduğu ülkede ilk kez eşcinsel evlilikler yasallaştı. Yeni yasa aynı cinsiyetten çiftlere tam ebeveynlik ve evlat edinme hakları veriyor ancak çocuk sahibi olmak için taşıyıcı annelik kullanmalarını engelliyor.

Bu seçenek şu anda ülkede yalnızca sağlık nedenleriyle çocuk sahibi olamayan kadınlara sunulmaktadır.

Kanun insanları ikiye ayırdı

Oylamadan önce yapılan anketler, ülke nüfusunun çoğunluğunun merkez sağ hükümetin sunduğu ve aralarında Syriza’nın da bulunduğu dört sol partinin desteklediği tasarıyı desteklediğini gösterdi.

Ancak mesele Yunan halkını ikiye böldü. LGBT örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen yürüyüşlerde taraftarlar gökkuşağı pankartları taşıyarak parlamento önünde toplandı. Ortodoks Kilisesi’nin itiraz ettiği tasarıya karşı çıkanlar, dini semboller ve dualarla parlamento önünde protesto gösterileri düzenledi.

Ortodoks Kilisesi neden buna karşı?

Geleneksel aile modelinin birçok Avrupa ülkesinde doğum oranlarındaki düşüşün önlenmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Kilise, eşcinsel evliliği bir tehdit olarak görüyor.

Bu görüş, İstanbul merkezli Ekümenik Patrikhane dahil olmak üzere diğer ülkelerin Ortodoks Kiliseleri tarafından da dile getirilmektedir. Ortodoks Kilisesi bu konuda Batı Avrupa’daki diğer mezheplere göre daha endişeli bir tutuma sahiptir.

Kıdemli piskoposlardan oluşan Kutsal Sinod, oylamadan önce tüm parlamenterlere itirazlarını belirten mektuplar gönderdi. Benzer ifadeleri içeren genelge, ülke genelindeki tüm Ortodoks kiliselerinde Pazar ayinlerinde okundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber