Salı, Ekim 22

Arnavutluk, ‘Rusya tehlikesine’ karşı, Sovyet dönemi hava üssü Kuçova’yı NATO’ya açtı

Arnavutluk’ta komünist rejim döneminde inşa edilen ve uzun yıllar Rus ve Çin uçaklarına ev sahipliği yapan Kuçova hava üssü, NATO uçaklarının hizmetine yeniden açıldı.

REKLAM

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kendi savaş uçağına sahip olmayan NATO hükümeti üyesi ülkenin, “Rusya tehdidinin arttığı bir ortamda Kuçova hava üssünü NATO uçaklarına hizmet vermek üzere yeniden açtığını” söyledi.

Açılışta konuşan Rama şunları söyledi: “Üs, hepimizin bildiği gibi Rusya Federasyonu’nun tehdidi ve onun neo-emperyalist emelleri nedeniyle tehlike altında olan Batı Balkanlar bölgesi için ek bir güvenlik unsuru olacak.” dedi.

NATO, Batı Balkanlar’daki varlığını güçlendirmek amacıyla üssün yeniden inşası için 50 milyon avro harcadı.

Güneyde Yunanistan, kuzeyde Karadağ ile komşu olan Adriyatik ülkesinin hava sahası İtalya ve Yunanistan tarafından korunuyor.

Bu arada Kuçova, Batı Balkanlar’daki ilk NATO hava üssü.

Arnavutluk’un güneyinde bulunan üs, ülkede iktidarda olan komünist rejim (1944-1991) tarafından 1955 yılında inşa edildi.

İtalya’daki Aviano NATO hava üssünden havalanan iki savaş uçağı, havalimanının yeniden açılması kutlamalarına katılmak üzere Kuçova’ya indi.

Hava üssü, Batı ile olası bir savaş durumunda seferberlik emri almak üzere Sovyet ve Çin yapımı MIG’lerin hazır tutulduğu, bir zamanlar “Stalin şehri” olarak bilinen Kuçova şehrinde yer alıyor.

Ancak adı Stalin Şehri olarak bilinmesine rağmen Sovyet lideri üssü hiç ziyaret etmedi.

Açılış konuşmasını sürdüren Rama, o dönemde komünist bloğun olası hedeflerinin Avusturya, Almanya, İtalya ve Danimarka olduğunu söyledi.

Başbakan Rama şunları söyledi: “Bugün farklı bir çağda yaşıyoruz ve çok şükür ki Arnavutluk diğer tarafta.” dedi.

Askeri ittifaka (NATO) 2009 yılında katılan Arnavutluk, Adriyatik kıyısındaki Porto Romano’da bir deniz üssü inşa etmek için NATO ile pazarlık yapıyor.

NATO’nun kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla 2019 yılında Arnavutluk’ta taktik hava üssü kurulmasına karar verildi. Bu kapsamda Kuçova hava üssü modernizasyon projesi hayata geçirilerek 2022 yılı Ocak ayında saha çalışmalarına başlandı. Arnavut yetkililer bu üssün hem ülkenin ulusal güvenliği hem de bölgesel güvenlik açısından önemli olduğunu düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber