Cuma, Eylül 20

Listede Messi de var: Panama Belgeleri davasında beraat kararı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Gazetecilerin aylarca üzerinde çalıştığı dosyaların boyutu 2,6 terabayttı.

REKLAM

Panama Mahkemesi 28 kişinin kara para aklama suçundan beraat etmesine karar verdi. Nisan ayında başlayan ve nihai kararı Cumartesi günü açıklanan davada Yargıç Baloisa Marquinez, delillerin cezai sorumluluğu belirlemek için yeterli olmayacağını söyledi.

Beraat edenler arasında skandalın merkezinde yer alan Mossack-Fonseca hukuk firmasının kurucusu Jurgen Mossack ve 8 Mayıs 2024’te ölen Ramon Fonseca da yer alıyor.

Nisan ayındaki ilk duruşmada Panama Savcılığı, o sırada hayatta olan Ramon Fonseca ve Jurgen Mossack için 12 yıl hapis cezası talep etmişti.

Mossack ve Fonseca ise suçlamanın ayrıntılarını tamamen reddederek kendilerinin ve hukuk firmalarının hukuka aykırı hareket etmediğini savundu.

Panama gazetesi La Prensa’nın haberine göre, kararın açıklandığı duruşma tam 85 saat sürdü, 27 tanığın dinlenmesi, 50 belgenin incelenmesi gerçekleşti.

“Panama Belgeleri”, 1970’den 2016’ya kadar 214.000’den fazla offshore kuruluşunun mali bilgilerini içeren, aralarında Lionel Messi ve Mossack hukuk firması Fonseca’nın da bulunduğu onlarca ismin yer aldığı, 2,6 terabayt boyutunda 11,5 milyon belge içeren bir dosyaydı. ‘den sızdırıldı.

Belgeler 2015 yılında ABD merkezli Uluslararası Gazeteciler Konsorsiyumu’na (ICIJ) ve Alman Süddeutsche Zeitung’a teslim edildi. Basın mensuplarının aylar süren ortak çalışmaları sonucunda “Panama Belgeleri” dosyası Nisan ayında kamuoyuyla paylaşıldı. 2016.

Listede, o dönemde İspanya La Liga takımı Barcelona’da forma giyen Arjantinli Lionel Messi, eski İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson ve eski Pakistan başbakanı Nawaz Sharif gibi spor dünyasından siyasete kadar yüzlerce isim yer aldı.

Olay dünya çapında yankılanırken Panama’nın offshore bankacılık sistemi darbe aldı. Hükümet, vergi kaçakçılığının önlenmesi amacıyla 2019 yılında yeni mevzuatın kabul edildiğini duyurdu. Kabul edilen yasa, vergi miktarının 300 bin doları aşması halinde cezai yaptırımların uygulanacağını öngörüyordu.

Gazetecilerin incelediği dosyalar arasında sözleşmeler, faturalar, e-postalar ve diğer mali belgeler vardı. Ancak davanın mahkemeye ulaşması 10 yıl sürdü.

Amerikan yayın platformu Netflix ayrıca Meryl Streep, Gary Oldman ve Antonio Banderas’ın başrollerini paylaştığı “The Laundromat” filmiyle “Panama Papers” skandalını beyazperdeye taşıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş