Cumartesi, Eylül 21

Gazze’deki protestoların baskısı altında Columbia Üniversitesi rektörü istifa etti

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, kısa ve çalkantılı bir görev süresinin ardından istifa etti.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en prestijli üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi’nin başkanı Minouche Shafik, Çarşamba günü istifa etti. Şefik, kampüste haftalarca süren Filistin yanlısı protestoları yönetmesi ve polisin kampüse girmesine ve protestoculara müdahale etmesine izin verme kararı nedeniyle zaten inceleme altındaydı.

Geçtiğimiz günlerde NYU’nun üç dekanının da istifa ettiği açıklandı. Yetkililer, okul müdürlerinin kampüsteki tartışmalarda Yahudi yaşamı ve Yahudi karşıtlığı hakkında aşağılayıcı yorumlarda bulunduğunu belirtmişti.

Temmuz ayında göreve başlayan Şefik, 3 Eylül’de derslerin başlamasından önce üniversite camiasına gönderdiği bir e-postayla istifasını duyurdu.

Pazartesi gününden itibaren üniversite kampüsüne erişim Columbia kimlik kartı sahipleri ve kayıtlı misafirlerle sınırlandırılmıştır. Bu uygulamanın, yeni süre yaklaşırken “olası aksaklıkları” önlemeyi amaçladığı iddia edildi.

Mektubunda Şefik, “bir dizi önemli alanda ilerleme kaydettiklerini” ancak görev süresi boyunca “toplumumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğunu” belirtti.

Shafik, “Bu durum aileme ve diğer topluluk üyelerine büyük zarar verdi” dedi ve şöyle devam etti: “Yaz boyunca bunu düşündüm ve bu noktada ilerlemenin Columbia’nın karşılaşacağı zorlukları aşmanın en iyi yolu olacağına karar verdim. yüz. .”

Şefik, İngiltere’ye döneceğini ve Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası kalkınma yaklaşımını gözden geçirme çabalarına öncülük edeceğini duyurdu.

“Küresel yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme (devam eden ilgi alanlarım) üzerinde çalışma fırsatını memnuniyetle karşılıyorum” diye yazdı.

Shafik, Ivy League kurumlarına yeni atanan birçok kadın arasında bu görevi üstlenen ilk kadındı.

Mısırlı iktisatçı daha önce London School of Economics’i yönetmişti ancak akademi dışında da Dünya Bankası, Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Departmanı, Uluslararası Para Fonu ve İngiltere’deki rolleriyle tanınıyordu.

Şefik’in atanması sırasında, Columbia Mütevelli Heyeti Başkanı Jonathan Lavine onu “yüksek öğrenim kurumlarının dünyanın en karmaşık sorunlarının çözümünde oynayabileceği hayati role sarsılmaz bir inanca sahip bir lider” olarak nitelendirdi.

Öte yandan üniversitenin mütevelli heyeti, Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi CEO’su Katrina Armstrong’un görevi geçici olarak devralacağını duyurdu.

Armstrong, “Zor zamanlar, toplumdaki her gruptan ve bireyden ciddi bir liderliğin ortaya çıkması için hem fırsat hem de sorumluluk sağlar” dedi. “Bu rolü üstlenirken üniversitenin geçen yıl karşılaştığı zorlukların farkındayım.”

kampüslerdeki protestolar

Columbia bu yıl öğrenci gösterileriyle sarsılan üniversitelerden sadece biri. Gösteriler ülke çapında birçok üniversite kampüsüne yayıldı ve polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalara ve binlerce kişinin tutuklanmasına neden oldu.

Şefik, bu yılın başında Kongre tarafından sorguya çekilen üniversite liderlerinden biriydi. Cumhuriyetçiler, Şefik’in üniversite kampüsünde Yahudi karşıtlığıyla ilgili endişeleri yeterince gidermediğini öne sürerek müdürü sert bir şekilde eleştirmişlerdi.

REKLAM

Şefik, Nisan ortasındaki kongre ifadesinde antisemitizmi kınarken, Filistin yanlısı protestocular Columbia kampüsünde çadır kurdu.

Ertesi gün çadırları temizlemek için polis gönderildi, ancak öğrenciler geri dönerek ülke çapındaki kampüslerde benzer protestolara yol açtı. Öğrenciler, okulların İsrail ve savaşı destekleyenlerle mali bağlarını kesmesini talep etti.

Haftalarca süren protestolar ulusal medyada da gündem oldu.

Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson protestoları kınarken, Demokrat Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez ise protestolara destek verdi.

REKLAM

Sonunda okul ve protestocular arasındaki müzakereler bozuldu ve aktivistlerin tahliyesi için bir süre belirlendi, ancak bir grup bunun yerine Hamilton Hall’u işgal etti.

Protestoların sona ermesinin ardından Columbia Üniversitesi’ndeki büyük ölçekli mezuniyet töreni iptal edildi.

Kampüs yaz boyunca çoğunlukla sessizdi, ancak Haziran ayında muhafazakar bir haber kaynağı, 31 Mayıs’ta “Kampüste Yahudi Hayatı: Geçmiş, Bugün ve Gelecek” başlıklı bir panel sırasında müdürler arasında paylaşıldığı iddia edilen kısa mesajlar yayınladı.

Yetkililer kovuldu ve Şefik, 8 Temmuz’da okul topluluğuna yazdığı bir mektupta, mesajların profesyonelce olmadığını ve “eski Yahudi karşıtı stereotiplere rahatsız edici derecede dokunduğunu” söyledi.

REKLAM

İstifalar memnuniyetle karşılanıyor

Şefik’i eleştirenler görev süresinin sona ermesini memnuniyetle karşıladılar. Johnson, istifanın “uzun süredir gecikmiş” bir gelişme olduğunu ve bunun diğer üniversite yöneticilerine “Yahudi karşıtlarına hoşgörü göstermenin veya onlara patronluk taslamanın kabul edilemez olduğu ve sonuçları olacağı” konusunda bir örnek oluşturmasını beklediğini söyledi.

Filistin’deki Columbia Öğrencileri Adalet İçin Öğrenci grubu da sosyal medya platformu X’te Şefik’in “nihayet mesajı aldığını” belirten bir açıklama yayınladı.

istifa dalgası

Şefik’in istifası, son aylarda Filistin yanlısı protestolarla sarsılan önde gelen Ivy League okullarındaki istifa dalgasının sonuncusu oldu.

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill, bağışçıların baskısı ve Kongre’nin eleştirileri üzerine Aralık ayında istifa etmişti.

REKLAM

Ocak ayında Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, intihal iddiaları ve Kongre önündeki ifadesine ilişkin benzer eleştirilerle karşı karşıya kalarak istifasını sundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş