Cuma, Eylül 20

Antonio Costa devam eden yolsuzluk soruşturmasına rağmen AB Konseyi başkanlığına aday

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Devam eden yolsuzluk soruşturması hükümetini devirecek olsa bile siyasi beraat hedefleyen Antonio Costa’nın, AB’nin en üst makamı olan AB Konseyi başkanlığı için ismi araştırılıyor.

REKLAM

Yeni dönemde Avrupa Birliği Konseyi (AB) Başkanı, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Parlamentosu Başkanı gibi üst düzey pozisyonların dağılımı henüz netlik kazanmadı ancak öne çıkanlar var. bazı isimler öne çıkıyor. Bunlardan biri eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa’dır.

Eski başbakan hakkında hükümetin düşmesine neden olan yolsuzluk soruşturması sürüyor. Buna rağmen AB’nin en üst makamı olan AB Konseyi başkanlığında Costa’nın adı anılıyor.

Costa’nın adaylığı, yolsuzluk skandalından sonra etkilenen siyasi güvenilirliğini tamamen geri kazanabilecek bir hamle olarak görülüyor.

Pazartesi günü, Brüksel’deki uzun görüşmelerin ardından AB diplomatları, Costa’nın Brüksel’deki üç önemli göreve resmi olmayan adaylardan biri olduğunu duyurdu.

Costa’nın devam eden cezai soruşturmada tanık olarak bulunması başlangıçta bir engel oluşturacak gibi görünmüyordu.

Geçen Kasım ayında Costa, yardımcılarının lityum ve yeşil hidrojen projeleri için uygunsuz yatırım anlaşmaları yaptığının ortaya çıkmasının ardından aniden Portekiz başbakanlığından istifa etmişti. Daha sonra Costa hakkında soruşturma başlatıldı.

62 yaşındaki siyasi uzman sürekli olarak masumiyetini korudu ve siyasi bütünlüğünü korumak için hükümetten istifa ettiğini söyledi. Soruşturma kapsamında savcılığın gerçekleştirdiği telefon dinlemelerinde Costa’nın adı yanlışlıkla Ekonomi Bakanı Antonio Costa Silva’nın adıyla kullanıldı. karıştırdılarOrtaya çıkınca davanın güvenilirliği sorgulanmaya başladı.

Mart ayında yapılan erken seçimlerde merkez sağ muhalefetin çok az farkla zafer kazanmasıyla aşırı sağ ilk kez Portekiz siyasetine girdi. Başbakan Luis Karadağ liderliğindeki merkez sağ azınlık hükümeti yemin etti.

Artık onun AB’nin en üst düzey görevlerinden birine atanmasının Costa’nın bloğun en güvenilen ve saygı duyulan politikacılarından biri olarak konumunu yeniden savunmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Sosyalist siyasi grup Costa önümüzdeki beş yıl boyunca Avrupa Konseyi başkanlığını hedefliyor ve Costa onların önde gelen adayı olarak ortaya çıkıyor.

Şüphesiz Costa’ya en büyük desteklerden biri, daha önce siyasi rakibi olan yeni Başbakan Luis Montenegro’nun sarsılmaz desteğidir.

Karadağ, Costa’yı bu görev için en iyi aday olarak tanımladı ve Costa’nın Konsey başkanlığı iddialarına inanılırlık kazandırmak açısından çok önemli görülen bu desteği sürdürmek için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi.

Portekiz Başbakanı, Costa’ya başka bir milletten bir sosyalistten daha fazla “güvendiğini” belirterek, Costa’nın Avrupa bütünleşmesini teşvik etme, Ukrayna’yı destekleme ve AB genişleme sürecini destekleme konusundaki güçlü deneyimini övdü.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve mevcut başbakan Charles Michel ile de iyi ilişkileri bulunan Costa’nın, en iyi tabirle soğuk olarak tanımlanabilecek bir ilişkisi de var ancak Costa’nın bu konuda soğukkanlı olduğu biliniyor. Avrupa Konseyi’nde neredeyse 10 yıldır yapıcı bir ortak olarak yer alıyoruz.

Siyasi analist Ricardo Borges de Carvalho’ya göre Costa, tüm siyasi görüşlerden liderlerin pozisyonlarını “bir araya getirebilen” ve “diğerlerinin belki de daha fazla zorluk çekebileceği yere” ulaşabilen yetenekli bir müzakereci.

Borges de Carvalho euronews’e yaptığı açıklamada, “iyi bir müzakereci” olan Costa’nın “diyalog kapasitesi” ile avantaj elde edeceğini söyledi.

Slovenya’nın liberal Başbakanı Robert Golob da Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni Portekiz hükümetinden Costa’nın isminin yakında tamamen temize çıkabileceğini duyduğunu belirterek şunları ekledi: “Onu yalnızca çok deneyimli ve bilge olduğu için destekliyorum.”

Müzakerelere aşina olan diğer iki kaynak, Costa’ya herhangi bir ciddi muhalefetin ifade edilmediğini ve adaylığının muhtemelen onaylanacağını söyledi.

REKLAM

Sağ endişeli

Ancak başka bir kaynak Euronews’e verdiği demeçte, bazı liderlerin Costa’nın Avrupa’ya artan göçmen akışıyla mücadele çabalarının hızlandırılması konusunda çoğu Avrupalı ​​liderin görüşlerini paylaşmamasından korktuğunu söyledi.

Karadağ’ın yeni merkez sağ yönetiminin ilk önemli politika değişikliklerinden biri, Costa’nın görev süresi boyunca AB üyesi olmayan vatandaşların bir iş sözleşmesi olmadan Portekiz’e göç etmelerine izin veren ülkenin göçmenlik kurallarının sıkılaştırılmasıydı.

Bu nedenle Costa, blok içinde daha liberal “açık kapı” göç politikalarından bazılarını destekleme konusunda bir üne sahip; bu da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni gibi Avrupa Konseyi’nde temsil edilen daha katı sağcı hükümetler için tehlike sinyali veriyor.

Meloni’nin koalisyon ortağı, merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, siyasi ailesiyle Brüksel’de yaptığı toplantı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, Costa’nın adaylığına ikna olmadığını çünkü savaş konusunda net bir pozisyon almadığını söyledi. Ukrayna’da.

EPP ayrıca Pazartesi günü, Konsey başkanlığının önümüzdeki iki 2,5 yıllık dönemini bir Sosyalist ile kendi adaylarından biri arasında bölmek gibi müzakereleri sekteye uğratabilecek zorlu bir anlaşmaya varmaya çalıştı.

REKLAM

Sosyalistleri şaşırtan bu hamle EPP açısından oldukça riskli çünkü önde gelen adayları von der Leyen’in Komisyon başkanlığına yeniden getirilmesi için sosyalist ve liberal parlamenterlerin desteğine ihtiyaç var. Sosyalistler, EPP’yi Konsey başkanlığı iddialarından vazgeçmeye zorlamak için bu pazarlık kartını oynayabilirler.

Orban destekliyor mu?

Costa’nın ilerici görüşleri ve güçlü sosyal politikaları bloğun aşırı sağcı liderlerinden bazılarını kızdırma potansiyeline sahip olsa da, bu liderlerle olan sıcak ve kişisel ilişkisi ona geniş destek kazanma konusunda önemli bir avantaj sağlayabilir.

Geçtiğimiz yaz Costa, Sevilla ile Roma arasındaki Avrupa Ligi finali için Budapeşte Puskas Arena’da Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmek üzere diplomatik programını değiştirdiğinde ulusal öfkeye yol açmıştı.

Costa ile Orban arasındaki bağlantı kritik olabilir; Çünkü bir sonraki Başbakanın en büyük zorluklarından biri, önemli AB kararları için oybirliğiyle destek toplamak olacak ve Orban, bu tür kararları rayından çıkarmak için veto yetkisini kullanma olasılığı en yüksek olan AB lideri.

Bu yılın s
onuna kadar AB Konseyi’nin 6 aylık başkanlığını yürütecek olan Macaristan’ın seçilmesi halinde Costa’nın AB Konseyi’nin utancına bir köprü kurma becerisi büyük önem taşıyabilir.

REKLAM

Liderlerin üst düzey görevlerin dağıtımına ilişkin Parlamento’daki toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Orban, Brüksel’de üst düzey görevler için önerilen üç isim üzerinde “anlaşmaya varıldığını” söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş