Cuma, Eylül 20

Atatürk’ün yatı Savarona Tuzla’da – Son Dakika Türkiye Haberleri

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün son günlerini geçirdiği yer ve “Beyaz kuğu“” ismiyle de bilinen Savarona yatı Tuzla kıyılarını ziyaret etti.

Atatürk’ün 1 Haziran – 25 Temmuz 1938 tarihleri ​​arasında 55 gün kaldığı Savarona yatı, anıtsal bir gemi olarak Türk denizlerinde yol almaya devam ediyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Bingöl’ün girişimiyle anıt gemi yukarıdan görüntülendi.

SAVARONA’DA DENİZCİLİK KABUL TESTLERİ BAŞLADI

93 yaşındaki Savarona, bakım onarım çalışmaları kapsamında Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından yenilendi. Gövdesi ve yıpranmış makine dairesi tamamen yenilenen yat, denizde kabul testleri için bölgeye vardığında vatandaşlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

“Keşke daha erken gelseydin”

Yatın denizcilik ve tersane koordinatörü Gökhan Karataş, “Atatürk’ün Gemileri” adlı kitabında “Cumhurbaşkanı Atatürk’ün bir çocuk heyecanıyla beklediğini” belirtiyor. Kitapta ayrıca Gazi Mustafa Kemal’in merdivenlerinde beklerken “Keşke daha önce gelseydin” dediği belirtiliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YATLARINDAN BİRİ

28 Mart 1931’de Hamburg’da denize indirilen MV Savarona, 23 Şubat 1938’de yedi yaşındayken Türk hükümeti tarafından satın alınarak dönemin cumhurbaşkanı, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e verildi.

Beyaz Kuğu aynı zamanda Atatürk’ün dönemin İstanbul Valisi Muhittin Üstündağ, Başbakan Celal Bayar, Dışişleri Bakanı T. Rüştü Aras ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya gibi isimlerle iç ve dış ilişkiler konularında çok sayıda toplantı yaptığı bir çalışma ofisiydi. Almanya’nın ilk cumhurbaşkanlığı yatı olarak satın aldığı ve Mustafa Kemal Atatürk’e bağışladığı anıtsal gemi, bugün hâlâ dünyanın en büyük yatlarından biri.

SAVANORA’YA NE OLDU?

1989 yılında hurdaya çıkarılan Savarona, basında çıkan haberin ardından Türk iş adamı ve armatör Kahraman Sadıkoğlu’na 49 yıllığına kiralandı. Sadıkoğlu’nun şirketi, Tuzla tersanesindeki gemiyi tamamen yeniledi ve üç yıllık onarım sürecinde 45 milyon dolar harcadı. Orijinal buhar türbini motorları çıkarıldı ve modern Caterpillar dizel motorlarla değiştirildi. Yenilenen gemi turistik amaçlı kullanıldı. Kışlarını İstanbul’da geçirir; Yazlarını Fransız Rivierası’nda geçirdi. Atatürk’ün odası müze olarak orijinal haliyle korunmuştur.

Baskınla Gündemdeydi

Savarona, 2010 yılında Antalya’da suç çetelerine yönelik düzenlenen baskınla gündeme gelmişti.

Yatı 25 yıl işleten Sadıkoğlu’nun sözleşmesi 2013 yılında iptal edildi ve Savarona, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

Bakanlıkça 10 ay süren restorasyon ve bakımın ardından devlet adamlarının tarihi toplantılarında ve önemli toplantılarında kullanmaları için son aşama olan “deneysel sefer”den başarıyla dönen eser, 2014 yılından 2019 yılı başına kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi. resepsiyonlar Uluslararası tanınırlığını bu yatta elde etti.

Kuruçeşme’de demirleyen Savarona yat, 2019 yılı ortasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredildi ve Pendik’teki İstanbul Tersanesi komutanlığına getirilerek milli korvet TCG yakınlarına konuşlandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş