Cuma, Eylül 20

Avrupa Birliği, yabancılar için serbest dolaşımı kolaylaştırmaya hazırlanıyor

Tüm AB üyesi hükümetlerin onayını gerektiren bu mevzuatın Şubat 2024’e kadar, yani bir sonraki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce kabul edilmesi bekleniyor.

REKLAM

Avrupa Parlamentosu (AP), AB üyesi olmayan bir ülkeden çalışmak üzere gelen yabancıların uzun süreli ikamet statüsü elde etmeleri için gereken süreyi 5 yıldan 3 yıla indirmeyi planladığını duyurdu.

Tüm AB üyesi hükümetlerin onayını gerektiren bu mevzuatın Şubat 2024’e kadar, yani bir sonraki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce kabul edilmesi bekleniyor.

Ancak özellikle göç meselesi nedeniyle siyasi gruplar arasında yaşanabilecek tartışmalar hükümetlerin süreci yavaşlatmasına neden olabilir.

AB’de uzun süreli ikamet statüsünü nasıl edinebilirim?

Bu statüyü alabilmek için AB’deki yabancıların bir AB üye ülkesinde en az beş yıl yaşaması gerekiyor.

Bu sürenin hesaplanmasında yabancının 6 ay boyunca sürekli olarak ülkeyi terk etmemesi ve ülke dışında geçirdiği toplam sürenin 10 ayı geçmemesi gerekiyor.

Ayrıca sağlık sigortalarının yanı sıra “istikrarlı ve düzenli ekonomik kaynaklara” sahip olduklarını da göstermeleri gerekiyor.

Bazı üye ülkelerde yabancıların da dil yeterlilik sınavını geçmeleri ve yaşadıkları ülkeye entegre olduklarını göstermeleri gerekmektedir.

Uzun dönem ikamet iznine sahip yabancılar, vatandaş olmadıkları için diğer üye ülkelere seyahat etmek istediklerinde vize almak zorundadırlar.

Değişiklikler AB üyesi olmayan vatandaşlar için ne anlama geliyor?

Az bilinen bir AB yasasına göre, üçüncü ülke vatandaşları, bir AB ülkesinde en az beş yıl “yasal olarak” yaşamış olmaları halinde, teorik olarak AB genelinde uzun süreli ikamet statüsü elde etme hakkına sahip oluyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) bu sürenin 5 yıldan 3 yıla indirilmesini önerdi ve yabancıların farklı üye ülkelerdeki kalış sürelerini birleştirme olanağına sahip olması gerektiğini savundu.

Bu düzenlemenin amacı uzun süredir AB’de yaşayan AB üyesi olmayan vatandaşların “entegrasyonunun kolaylaştırılması”dır.

AP ayrıca yabancıların farklı ülkelerde kaldıkları süre boyunca eğitim almış, mevsimlik işçi olarak çalışmış veya Ukraynalı mülteciler gibi sığınma talebinde bulunmuş olabileceklerine dikkat çekti.

Değişen bir diğer şey ise yeni statünün tüm AB üye ülkelerine kapılarını açmasıdır.

Yabancılar bu ülkeleri ziyaret edebilecek, aynı zamanda istihdam ve yerleşme olanaklarından da yararlanabilecek.

Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, “Yeni kurallara göre, AB’de uzun süreli ikamet statüsüne sahip yabancılar, iş kontrolü gibi uygulamalara gerek kalmadan, iş veya eğitim amacıyla ikinci bir üye ülkeye taşınabilecek. pazar veya entegrasyon gereksinimleri.”

Bundan sonra ne olacak?

Avrupa Parlamentosu pozisyonunu netleştirdi. Artık üye ülkeler konuya ilişkin tutumlarını belirledikten sonra Avrupa Parlamentosu ile müzakere ederek düzenlemenin son metnini açıklayacak.

Yeni mevzuatın gelecek yıl Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Şubat 2024’e kadar tamamlanması gerekecek.

REKLAM

Avrupa istatistik ofisi Eurostat’ın 2021 verilerine göre AB ülkelerinde 23,7 milyon AB dışı vatandaş yaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş