Sosyal güvenlik kurumlarıyla imzalanan sözleşmelerin bankalara teminat altına alınabilmesi gibi yeni uygulamalarla yeni yıla giren bireysel emeklilik sistemi (BES), 2023 yılında önemli bir net giriş kaydetti.
Emeklilik Gözlemevi (EGM) verilerine göre, 2023 yılı sonunda gönüllü BES’e katılan toplam net katılımcı sayısı 2022 sonuna göre 782 bin 557 kişi artarak 8 milyon 673 bin 863’e ulaştı. 18 yaş altı çocuklara yönelik başlatılan çocuklu BES’te katılımcı sayısı 421 bin 877 kişi artarak 1 milyon 16 bin 41’e ulaştı. Sonraki dönemde “tamamlayıcı sosyal güvenlik sistemi”ne dönüşen nüfus, net 583 bin 609 artışla 7 milyon 303 bin kişiye ulaştı.
Böylece BES’in toplam katılımcı ve çalışan sayısı 2023 sonu itibarıyla 15 milyon 976 bin 913 kişiye ulaştı. Ayrıca günlük verilere göre bu sayı 4 Ocak itibarıyla 16 milyonu aştı. Yine EGM verilerine göre 2023 yılı sonunda devlet katkısı dahil fonun tutarı gönüllü BES için 703,3 milyar lira, çocuklu BES için ise 12,5 milyar lira oldu. Otomatik BES’teki toplam fon miktarı da 53,2 milyar liraya yükseldi.
HEDEF: 1,3 MİLYAR TL
HDI Fibaemekliği Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, bu yıl gündemin öne çıkacak konularının “Görev hakkı, kısmi çekilme başvurusu, ek emeklilik sistemi ve üniversitelerde öğrenim gören 25 yaş altı gençlere özel BES uygulaması” olacağının altını çizdi. diye konuştu ve şunu ekledi: “25 yaş altı düzenlemesi 7 milyona yakın üniversite için geçerli olacak.” Öğrenciyi de kapsayacak. “Sisteme girecek öğrenciler katkı payı adı altında herhangi bir ödeme yapmayacaklardır” dedi. Çelik Sigorta ve Brokerlik Kıdemli Müdürü Abdullah Özcan, BES’te 2024 yılı toplam fon büyüklüğü hedefinin 1,3 trilyon TL olduğunu hatırlattı. Özcan, bu yıl hayata geçirilen ve uygulanacak yeniliklerle BES’in yıldızının daha da parlayacağını söyledi.
‘ORTAK KURUM KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULMASI ÖNEMLİ’
ANA Sigorta’nın “Çalışmak İçin En İyi Yer Sertifikası”nı aldığı açıklandı. Bu sertifikanın “güvenilirlik, saygı, adalet, takım ruhu, gurur” başlıklı değerlendirmeler sonucunda verildiğini beyan ederiz.
ANA Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Canan Yılmaz şunları vurguladı: “Çalışma arkadaşlarımızın %99’u şirketimizi çalışmak için harika bir yer olarak tanımladı. “Bu aynı zamanda çalışan memnuniyeti ve ortak şirket kültürü oluşturmak için hep birlikte yaptığımız çalışmalara sahip çıktığımızın bir göstergesidir.”
“SİGORTAYA ERİŞİM HER NOKTADA KOLAY OLMALI”
Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri’nin, dijital platformu “Osigo” ile sigorta ürünlerine özel olarak işletmelere entegrasyon hizmetleri sunduğu açıklandı. Bu sistem ile web sitesinden veya mobil uygulamadan seyahat sağlık sigortası, DASK, konut sigortası, trafik sigortası ve araç sigortasını satın alabilirsiniz.
Polaris Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç, “Müşterilere sigortacılığı dijital ortamın konforunda sunmak amacıyla, sigortayı her zaman erişilebilir kılmak için bu platformu oluşturduk.”
SİGORTA TÜFE’SİNDE YILLIK ARTIŞ %30,77 OLDU.
TÜİK’in Aralık 2023’e ilişkin açıkladığı tüketici enflasyonu (TÜFE) ayrıntıları, sağlık sigortalarında fiyatlandırma sorunlarına dikkat çekti.
TÜİK sepetinde yer alan sigorta branşları ortalamasına göre “Sigorta TÜFE”si Aralık 2023’te bir önceki aya göre (aylık) yüzde 1,45, Aralık 2022’ye (yıllık) göre ise yüzde 30,77 arttı. Önceki ayda yıllık artış %33,86 olmuştu. Subasürans branşlarında aylık fiyat artışları gayrimenkul sektöründe yüzde 0,47, sağlık sektöründe yüzde 2,31, taşımacılıkta ise yüzde 1,43 olarak gerçekleşti. Yıllık artışlar gayrimenkulde yüzde 5, sağlıkta yüzde 49,73 ve ulaştırmada yüzde 31,44 oldu.
BROKER PAZARINDA 13,4 MİLYAR DOLARLIK BİRLEŞME
Risk, emeklilik ve sağlık sektörlerinde profesyonel hizmetler sunan Aon’un varlık ve emeklilik planı danışmanlığı NFP’yi satın almak için kesin anlaşma imzaladığı açıklandı. Aon daha sonra yaklaşık 13,4 milyar dolar karşılığında NFP’yi satın alacak. Bu tutarın 7 milyar doları nakit, 6,4 milyar doları ise Aon hisseleriyle finanse edilecek. Aon, bu satın almayla orta ölçekli müşteri pazarında daha etkin olmayı hedefliyor.
İLK 10 AYDA YURTDIŞINDAN 41 MİLYON DOLAR GELİYOR
Merkez Bankası’nın Ekim 2023 itibarıyla yayımladığı ödemeler dengesi bilançosuna göre, yabancıların “sigorta, reasürans ve emeklilik fonları” sektörüne yaptığı doğrudan yatırımların tutarı ilk 10 ayda 41 milyon dolar oldu. Bu miktar Ocak-Ekim 2022’de 56 milyon dolardı. Ancak Ekim 2023’te 23 milyon dolara ulaştı. 2002-2022 yılları arasında sektöre giren yabancı sermaye tutarı 8,4 milyar dolar oldu.
“GENÇLERE SEKTÖRDE KONUŞMA HAKKI VERİYORUZ”
Anadolu Sigorta’nın bu yıl yedinci kez düzenlediği “hackathon” etkinliğine 56 takım katılırken, Viki Grup “AS’li Robot ve Müşteri Şikayet Yönetimi” projesiyle birinci olurken, Blocksure Grubu “Müşteri Sadakat Programı”yla ikinci oldu. Blockchain teknolojisini kullanan proje. Bu gruplara ayrıca para ödülü de verildi.
Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, artık geleneksel hale gelen bu etkinlik sayesinde sigorta dünyasındaki gençlerin sesini duyurma fırsatı bulduklarını açıkladı. Gören özellikle şu noktaya dikkat çekti: “Gençlerle buluştuğumuz hackathon ile dijitalleşme alanındaki yatırımlarımızı güçlendirerek sektörümüzde değişen müşteri beklentilerinin karşılanmasında öncü rol üstleniyoruz.”
SEKTÖRDEN KISA
- Allianz Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Yücenur, “Girişimci Ofisi programımızın üçüncü yılında çok yönlü destek verdiğimiz toplam 100 girişimcinin kendi acentesini açtığını gördük” dedi.
- BNP Paribas Cardif, “Prim İadeli Şanslı Yarınlar Hayat Sigortası” alanlara ailelerini korurken poliçenin süresinin dolması halinde dolara endeksli prim iadesinden yararlanabileceklerini duyurdu.
- Quick Sigorta, JCR Avrasya Rating’in kendilerini yatırım kategorisinde derecelendirdiğini ve uzun vadeli ulusal notunu “BBB-(tr)”den “A-(tr)”ye revize ettiğini açıkladı. Kısa vadeli notu da “J2 (tr)”den “J1 (tr)”ye yükseltildi.
- Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 2014 yılından bu yana düzenlenen “DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması”nın bu yılki finalinin 4-7 Mart tarihleri arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde yapılacağını duyurdu.