Çarşamba, Eylül 18

Gereksiz antibiyotik kullanımı işte böyle ölüme yol açıyor!

genişletmek

KAYNAK DHA

Sepsis, bağışıklık sisteminin enfeksiyona karşı düzensiz yanıtı sonrasında gelişen bir organ fonksiyon bozukluğudur. Sepsisin sadece sağlık sistemlerine değil, ülke ekonomilerine de büyük bir maliyet getirdiğini vurgulayan Yoğun Bakım Tıbbı Sorumlusu Prof. Sibel Temür, dünya çapında her yıl giderek artan oranda yürütülen sepsis farkındalık çalışmaları ile hem hastalığın hem de can kaybı oranının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı.

Durumun vahametini vurgulamak için küresel verilerle ilgili bilgi veren Prof. Temür, şunları söyledi: “Dünya çapında ortalama her 2,7 saniyede bir kişi sepsis nedeniyle ölüyor. Ayrıca her yıl yaklaşık 50 milyon kişinin sepsis hastası olduğu biliniyor. Hastaların yüzde 30-50’si yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yatıyor. ) sepsis veya septik şok tedavisi görüyor.” “Hastalığı önemli kılan bir diğer faktör de hayatta kalanların yaklaşık yüzde 50’sinin yaşamları boyunca çeşitli fiziksel veya psikolojik sorunlarla mücadele etmesidir” dedi.

Sepsisin her yaşta ortaya çıkan bir sorun olmasına rağmen vakaların çoğunun bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş çocuklarda, bağışıklık sistemi iyi çalışmayan yaşlı erişkinlerde ve kronik hastalığı olanlarda ortaya çıktığını hatırlatan Dr. Temür, şunları söyledi: “COVID 19 salgını dünya çapında vakaların artmasına da neden oldu. Sepsis sadece yoğun bakımdaki hastalarda değil, çeşitli enfeksiyonlara maruz kalan kişilerde de gelişebiliyor. Dolayısıyla bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda da gelişebiliyor. , çocuklar ve hatta kronik hastalığı olan kişiler sepsis geliştirme riski altındadır.” “dedi.

Profesör, ateş, üşüme, ateşe rağmen üşüme, istirahatte bile kalp atış hızının artması, hızlı nefes alma ve nefes darlığı, halsizlik, zihinsel karışıklık, bilinç kaybı ve düşük tansiyon gibi belirtilerin sepsise işaret ettiğini söyledi. Dr. Temür, “Ancak bu rahatsızlıklar başlangıçta diğer enfeksiyon veya hastalıklara benzediği için erken dönemde teşhis edilmesi zor olabiliyor. Tanının gecikmesi doğal olarak tedaviyi ve hastalık sürecini de zorlaştırıyor.” dedi.

Ancak hastalığın çok çabuk kötüleşebildiğini, bu nedenle “altın saatlerin” büyük önem taşıdığını vurgulamak gerekir. Dr. Temür sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zamanında önlem alınmazsa hasta birkaç saat içinde kritik hale gelebilir. Bu nedenle kişi hızla kötüleşiyorsa, birden fazla semptom aynı anda fark ediliyorsa veya hasta hızlı bilinç kaybına neden oluyorsa acil müdahale gerekir. Bazen enfeksiyon, bazen de organ fonksiyon bozuklukları ön planda olabilir. Gözlenen semptoma göre diğer fokal durumların hızla incelenmesi gerekir. Erken uyarı sistemlerinin fizyolojik değerlerinde meydana gelen olumsuz değişiklikler acil bir alarm olarak değerlendirilmelidir. “

prof. Temür, şöyle konuştu: “Genel ve belirsiz semptomların yanı sıra hastanın durumu hafife alması, semptomların hızlı değişmesi, şikayetlerin kişiden kişiye farklı olması ve sepsis konusunda farkındalığın az olması gibi nedenler de sepsis tanısına neden olan faktörler arasında yer alıyor. ertelenmek.”

Sepsisin başlangıcında ve ilerlemesinde bağışıklık sisteminin temel rol oynadığını vurgulayan Prof. Vücudumuzun enfeksiyonlara aşırı tepki vermesiyle başlar. Bu reaksiyonla birlikte organlar zarar görebilir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflaması enfeksiyonların kontrolsüz gitmesine ve ölüme neden olur. Enfeksiyonlara karşı daha etkili koruma sağlar ve sepsis gelişme riskini azaltır. Ancak aşırı düzensiz bir bağışıklık tepkisi, özellikle sepsisin ilerleyen aşamalarında vücuda zarar verebilir ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olabilir. Bu sistemin enfeksiyonlara karşı dengeli bir tepki vermesi, sepsisle mücadelede temel bir rol oynar” dedi. .

prof. Dr. Sibel Temür son olarak şunları söyledi:

“Bireysel eylemler için, ‘Kış öncesi enfeksiyon ve bulaşmaların başladığı bu aylarda el hijyenine dikkat edilmeli, kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamalı, iyi bir havalandırma, temiz hava koşulları sağlanmalıdır’ ve hepsinden önemlisi, Direnç gelişimini önlemek için gereksiz ve uygunsuz antibiyotik kullanılmamalıdır. Bütün bunlar sizin için ve “Sevdiklerinize koruyucu olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom