Cumartesi, Eylül 21

İstanbul Şişli’de Giardia enfeksiyonu alarmı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Veteriner Hekim Uğur Selin Çeliktenİstanbul’da yükseliş sürüyor Giardia Vakalarla ilgili vatandaşlara bilgi verdi. Giardia’nın kirli su, yiyecek veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaşabilen, insanlarda ve hayvanlarda ishal, kusma ve diğer sindirim sistemi sorunlarına neden olabilen mikroskobik bir parazit olduğunu belirtti. Çelikten”Giardia hem insanlarda hem de hayvanlarda ortaya çıkabilir ve özellikle köpek ve kedilerde yaygındır.“dedi.

Şişli ve İstanbul genelinde ciddi bir Giardia salgını var. Bu nedenle belirtilerin ve tedavi yöntemlerinin neler olduğunu bilmek büyük önem taşıyor. İstanbul’daki bu salgına karşı toplumsal olarak duyarlı ve dikkatli olmamız gerekiyor. Salgının diğer illere yayılmasını önlemek için dikkatli olmalıyız. Uygun önlemler alınırsa Giardia enfeksiyonları büyük ölçüde önlenebilir.

Giardia nedir?

Giardia, insanlarda ve hayvanlarda bağırsak enfeksiyonlarına neden olan mikroskobik bir parazittir. Genellikle kirli su ve yiyecekler yoluyla bulaşan bu parazit ishal, kusma ve karın ağrısı gibi semptomlara neden olabiliyor. Kist formundaki Giardia, çevre şartlarına dayanıklı olup uzun süre canlı kalabilmektedir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için temiz su kullanımına, iyi pişmiş yiyeceklere ve kişisel hijyen kurallarına uymak gerekir.

Giardia’nın bulaşma yolları ve korunma yöntemleri:

İletim yolları:

Giardia kontamine su, kontamine yiyecek veya su kapları, enfekte hayvanlar ve kontamine yemekler yoluyla yayılabilir. Ayrıca sokakta patisine Giardia etkeni bulaşan ve daha sonra onu yalayan bir hayvan da bu hastalığa yakalanabilir. Kapalı alanda ayakkabılı bir alanda oynayan kediler de bu hastalığa yakalanabilir ve evden çıkmasalar bile Giardia’ya yakalanabilirler.

Koruma yöntemleri:

Yiyeceklere dikkat edin: Yediğiniz ve evcil hayvanlarınıza verdiğiniz mamanın temiz ve iyi pişmiş olduğundan emin olun. Kirli su ve yiyecekler Giardia’nın ana bulaşma yollarıdır.

Temiz su tüketin: Güvenilir kaynaklardan su içtiğinizden emin olun. Patili arkadaşlarınızın sokaktaki su birikintilerinden su içmesine izin vermeyin.

Çevre temizliğine dikkat edin: Evcil hayvanlarınızın dışkılarının doğru şekilde toplanması ve imha edilmesi çevredeki diğer hayvanlar ve insanlar için önemlidir.

Halk sağlığını korumak amacıyla bu önlemlerin alınması Giardia enfeksiyonlarının yayılmasının önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş