Perşembe, Eylül 19

Tüm dünyada hızla yayılıyor: Yeni tehlikenin adı XEC! İklim soğudukça baskın hale gelecek… Prof. Dr. Mehmet Ceyhan uyardı

İlk olarak haziran ayında Almanya’da görülen Kovid-19’un XEC varyantı, dünya çapında hızla yayılmaya başladı. Uzmanlar, havaların soğumasıyla yeni varyantın daha da etkili hale gelebileceğini belirterek, “bunun sadece başlangıç” uyarısında bulundu. Ekol TV’ye konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan XEC hakkında açıklamalarda bulundu.

XEC varyantı hakkında konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bunun bir omikron varyantı olduğunu söyledi.

“BELİRTİLERİN HEPSİ AYNI”

prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın XEC adı verilen Kovid varyantına ilişkin açıklaması şu şekilde;

“Klinik tablo açısından bir fark yok. Sonuç ve semptomlar hala aynı. Mevcut varyant da farklı değil. Bu Omicron varyantı. Omicron varyantı delta, alfa gibi bir varyanta katılarak yeni bir varyant oluşturursa” Tehlikeli olabiliyor, çok yüksek mortalite ve bulaşma oranıyla ilerleyebiliyor. Farklı olmayan bu mevcut varyantı bir vatandaş şöyle dursun bir doktor bile anlayamıyor.

“TÜRKİYE’DE OLMAMASI İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK”

virüs

İki aşamalı testte öncelikle Kovid’in var olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. İkinci aşamada eğer Kovid ise orada varyant analizi yapılması lazım. Türkiye’de neredeyse hiç test yapılmıyor. Test yapılmadığı takdirde varyant analizi yapılmaz. Dolayısıyla Türkiye’de vaka bildirilmemesi, vaka olmadığı anlamına gelmiyor.

Ekran görüntüsü 2024-09-17 211928

27 ülkede tespit edilen bir varyantın Türkiye’de olmaması için hiçbir neden yok. Muhtemelen Türkiye’de de vardır ama tedbirler pek değişmiyor.

Risk altındaki 65 yaş üstü gruplar ve kronik hastalığı bulunanlar için önlemler daha da önemli.

“Bu kişilerin yanlarında N95 maskesi taşımaları ve kalabalık ortamlarda takmaları gerekiyor.”

AVRUPA’DA HIZLI YAYILIYOR

Germinal Kovid virüsü

XEC, Polonya, Norveç, Lüksemburg, Ukrayna, Portekiz ve Çin dahil olmak üzere birçok ülkeden 500’den fazla örnekte tespit edildi. Analistler, varyantın Danimarka, Almanya, İngiltere ve Hollanda’da oldukça yaygın hale geldiğini belirtti.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş