Cumartesi, Eylül 21

Türkiye ile Irak arasındaki dördüncü güvenlik toplantısı Ankara’da yapılacak

Türkiye ile Irak arasındaki üst düzey güvenlik mekanizmasının dördüncü toplantısı yarın Ankara’da yapılacak.

REKLAM

Diplomatik kaynaklar, Türk ve Iraklı yetkililerin, güvenlik konularında işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan Türkiye-Irak üst düzey güvenlik mekanizmasının dördüncü toplantısını Perşembe günü Ankara’da gerçekleştireceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye ile Irak’ın güvenlik konularında üst düzey görüşmeler yapılması konusunda anlaşması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında Bağdat’a yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler iyileşmeye devam ediyor. Erdoğan bu ziyarette ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini açıkladı.

Ankara ve Bağdat bu diyalog mekanizması kapsamında şu ana kadar üç tur toplantı gerçekleştirdi. Nihayet Mart ayında yapılan görüşmelerde Irak, PKK’yı “Irak’ta yasaklı bir örgüt” olarak tanımlamaya karar verdi. Bu adım Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bir Türk diplomatik kaynak, Perşembe günkü toplantının, Erdoğan’ın Bağdat ziyareti sırasında kararlaştırılan ve dışişleri bakanlarının başkanlığında oluşturulan Ortak Planlama Grubu’nun ilk toplantısı olacağını söyledi.

Kaynak, ayrıca kurumsal ve sürdürülebilir bir çerçevede iş birliğinin tesis edilmesi amacıyla görüşmeler yapılacağını belirterek, Erdoğan’ın ziyareti sırasında imzalanan 27 anlaşmanın uygulanmasının görüşüleceğini ve daha fazla ortak girişimin değerlendirileceğini ifade etti.

Savunma Bakanı Yaşar Güler, Pazartesi günü Reuters’e yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede atılan son adımların “dönüm noktası” olduğunu belirterek, bölgede ortak harekât merkezi kurulmasına yönelik teknik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Güler ayrıca, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki sınır ötesi operasyonlarının “bu bölgeden terörün adı temizlenene kadar” devam edeceğini belirterek, Ankara’nın Bağdat’tan PKK’yı bir an önce “terör örgütü” ilan etmesini beklediğini söyledi.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi verilere göre 15 bine yakın insanı öldürdü.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş