Perşembe, Eylül 19

Ukrayna’nın ‘toprak bütünlüğü’nün talep edildiği Barış Zirvesi bildirisine 8 ülke onay vermedi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Ukrayna’daki barış zirvesine katılan 80 ülke, nihai deklarasyonda Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünün” herhangi bir barış anlaşmasının temeli olması gerektiğini doğrularken, sekiz ülke deklarasyonu imzalamadı.

REKLAM

Ukrayna’daki barış zirvesine katılan 80 ülke ortak çağrıda bulunarak Rus işgalini sona erdirecek her türlü barış anlaşmasının temelinde Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünün” olması gerektiğini belirtirken, zirveye katılan 8 ülke yayınlanan çağrıya katılmadı. .

Konferansta çoğu Batılı ülkelerden ve bazı önemli gelişmekte olan ülkelerden 100’e yakın delegasyon bulunurken, uzmanlar da bu delegasyonların sonuç bildirgesinin arkasında nasıl ve ne şekilde duracağını merakla bekliyordu.

Katılımcılar arasında Suudi Arabistan, Hindistan, Güney Afrika, Tayland, Endonezya, Meksika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve esir değişimini konu alan sonuç bildirgesini imzalamayanlar arasında yer aldı.

Ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü’nde yer alan “toprak bütünlüğüne ve egemenliğe saygı”nın Ukrayna’da “kapsamlı, adil ve kalıcı barışa ulaşmanın temelini oluşturacağı” belirtildi.

İsviçre’nin Burgenstock kentinde düzenlenen iki günlük konferansa davet edilmeyen ancak birçok katılımcının barışa giden yol haritasına katılacağını umduğu Rusya’nın yokluğu dikkat çekiciydi.

Analistler, savaşı başlatan ve sürdüren ülke olan Rusya’nın davet edilmemesi nedeniyle iki günlük konferansın savaşın sona ermesi üzerinde çok az somut etkisinin olacağını söylüyor. Toplantıya katılmayan ana müttefiki Çin ve toplantıya gözlemci olarak katılan Brezilya, barışı sağlamanın alternatif yollarını ortaklaşa hazırlamaya çalıştı.

Toplantıda ayrıca Gazze’deki çatışmanın dünya çapında dikkat çektiği bir dönemde savaşa yeniden dikkat çekilmesi amaçlandı.

Nihai bildirgede üç tema ortaya çıktı: Nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve mahkum değişimi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu konuların Rusya ile müzakereler için “asgari koşullar” olduğunu söyledi ve Kiev ile Moskova arasındaki diğer birçok anlaşmazlık sorununun üstesinden gelmenin daha zor olacağını ima etti.

Deklarasyonda, nükleer enerji ve tesislerin her türlü kullanımının güvenli, emniyetli ve çevre dostu olması gerektiği ve Zaporizhia Nükleer Santrali de dahil olmak üzere Ukrayna’nın nükleer tesis ve tesislerinin, IAEA ilkelerine uygun olarak tam egemen kontrol altında olması gerektiği belirtildi. denetiminde bir şekilde çalışması gerektiği vurgulandı.

“Ukrayna’ya karşı devam eden savaş bağlamında herhangi bir nükleer silah tehdidi veya nükleer silah kullanımı kabul edilemez” ifadesine yer verilen açıklamada, küresel gıda güvenliğine yönelik saldırıların da kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Kesintisiz üretime bağlı olduğu söylenen küresel gıda güvenliği bağlamında, serbest, eksiksiz ve güvenli ticari seyrüseferin yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi limanlarına erişimin önemi vurgulandı. gıda ürünleri tedariki.

Limanlarda ve güzergah boyunca ticari gemilere, sivil limanlara ve sivil liman altyapısına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu belirtildi.

“Gıda güvenliği hiçbir şekilde silah olarak kullanılmamalı. Ukrayna tarım ürünleri ilgili üçüncü ülkelere güvenli ve ücretsiz olarak temin edilmelidir” dedi.

Tüm savaş esirlerinin serbest bırakılması gerektiği belirtilen açıklamada, hukuka aykırı olarak sınır dışı edilen ve yerinden edilen tüm Ukraynalı çocuklar ile hukuka aykırı olarak gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı sivillerin Ukrayna’ya geri gönderilmesi talebi tekrarlandı.

“Barışa ulaşmanın tüm tarafların katılımı ve diyaloğuyla mümkün olduğuna inanıyoruz.” ifadesine yer verilen açıklamada, gelecekte tüm tarafların temsilcilerinin daha fazla katılımıyla somut adımlar atılmasına karar verildiği belirtildi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani, bir gün önce yaptığı açıklamada, zengin Körfez ülkesinin Ukraynalı çocukları aileleriyle yeniden bir araya getirmek için hem Ukraynalı hem de Rus heyetlerle toplantılara ev sahipliği yaptığını ve şu ana kadar 34 çocuğun dünyaya geldiğini söyledi. ailelerine kavuştu.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, bunun “çalışma gerektireceğini” ve ülkelerin Katar gibi ülkelerin çabalarını desteklemek için adım atmaları gerektiğini söyledi.

Sullivan, “Uluslararası toplum, Rusya’nın burada yaptığının kınanması ve tersine çevrilmesi gerektiğini söylemek için yalnızca ABD veya Avrupa’dan değil, olağanüstü seslerin de dikkatini çekmek zorunda kalacak” dedi.

REKLAM

Ukrayna hükümeti 19.546 çocuğun zorla sınır dışı edildiğini veya yerinden edildiğini söylerken, Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova daha önce en az 2.000 çocuğun Ukrayna yetimhanelerinden alındığını açıklamıştı.

Karadağ Başbakanı Milojko Spajic Pazar günkü toplantıda şunları söyledi: “Üç çocuk babası olarak, binlerce Ukraynalı çocuğun zorla Rusya’ya veya Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarına gönderilmesinden derin endişe duyuyorum.”

Spajic, “Bu masada oturan hepimiz, Ukraynalı çocukların Ukrayna’ya dönmesini sağlamak için daha fazlasını yapmalıyız” diye ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş