Cuma, Eylül 20

Valilik, Cengiz’in Artvin Cerattepe’deki faaliyetlerini durdurdu – Son Dakika Çevre Haberleri

Artvin Cerattepeli vatandaşların madene karşı yıllardır verdiği mücadele zaferle sonuçlandı. Hükümete yakın iş adamı Mehmet Cengiz’in şirketi Eti Bakır, 2012 yılında ilçede maden açmaya başladı. Artvinliler “Toprağımızı, suyumuzu yok edecek” diyerek karşı çıksa da maden faaliyete geçti. Şubat 2016’da ise yerel halk yargıya başvurarak protesto eylemleri düzenledi. Şirketin bölgeye girişini engellemeye çalışan köylülere polis ve jandarma yoğun müdahale etti. Vatandaşlar cop ve biber gazıyla gözaltına alındı.

Anayasa Mahkemesi “HAK İHLALİ” DEDİ

Anayasa Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projeye ilişkin sunduğu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu (ÇED)” raporuna karşı geçen ay kararını açıkladı. Mahkeme kararında hak ihlalinin olduğu belirtiliyor. Daha sonra Rize İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararını iptal etti. Kararın bir ay içinde uygulanması gerektiğini belirten vatandaşlar, Artvin Valiliği’ne de seslendi.

‘ÜRETİM FAALİYETİ YOK’

Önceki gün akşam saatlerinde Artvin Valiliği sosyal hesabından yayınlanan paylaşımda madencilik faaliyetlerinin durdurulduğu duyuruldu. Valilikten yapılan açıklamada, “Denetim sırasında üretimle ilgili herhangi bir faaliyetin olmadığı tespit edilmiş olup, mevcut durum tutanakla mühürlenmiştir. Ayrıca söz konusu madencilik faaliyetinin durdurulması konusunda bilgi isteyen sivil toplum kuruluşları da gerekli incelemeleri yapmıştır. Faaliyetlerin durdurulduğu bilgisi verildi.”

“KOLAY ULAŞAMAZLAR”

Konuyla ilgili Cumhuriyet’e açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cengiz’in bir an önce bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi. Karahan, “Kolay geri dönemeyeceklerini biliyoruz. Ancak bir an önce bölgeyi rehabilite etmeleri ve geri çekilmeleri gerekiyor. Burası tehlikeli seviyede. Bölge ciddi hasar gördü. Yasadışı geldiler, yasal olarak gidecekler. “Adalet geç gelir” dedi. Karahan, şunları söyledi: “Bölgedeki vatandaşlar onun gideceğine inanmıyor. Buranın rehabilite edilmesi Artvin halkı için, doğa ve canlılar için çok önemli. “Yeniden başvurup başvurmayacaklarını bilmiyoruz ama kolay kolay geri dönemeyecekler” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş