Salı, Ekim 22

Fransa-Azerbaycan ilişkilerinde kriz: Bakü Büyükelçisi geri çağrıldı – Son Dakika Dünya Haberleri

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, büyükelçiyle yaptığı görüşmede, Azerbaycan’ın son dönemdeki eylemlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Bakü yönetiminin niyetini netleştirmesini beklediğini söyledi. Macron, Fransa’nın Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden normalleşme sürecini desteklediğini de vurguladı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GERİLİM

İki ülke arasındaki ilişkiler, Fransa’nın Ermenistan’a giderek artan askeri destek sağlamasıyla 2023’ün sonlarına doğru gerginleşmeye başladı. Azerbaycan, Paris hükümetinin Ermenistan’a 50 zırhlı araç gönderdiği yönündeki haberleri sert bir şekilde eleştirdi. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’nun Şubat ayında Ermenistan’a yaptığı resmi ziyarette, bu ülkeye kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri sağlamaya hazır olduğunu açıklaması, gerilimi daha da artırdı.

Azerbaycan’ın geçtiğimiz yıl Bakü’deki Fransız büyükelçiliği çalışanlarından ikisinin “istenmeyen adam” ilan etmesi ve bir Fransız vatandaşının casusluk suçlamasıyla tutuklanması gibi adımlar, iki ülke ilişkilerindeki gerilimi daha da artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber