Cuma, Eylül 20

Kurtuluş ve kuruluşun gazetecisi: Yunus Nadi – Son Dakika Türkiye Haberleri

Gazetemizin kurucusu, Cumhuriyet devriminin savunucusu ve Atatürk’ün mücadele dostu Yunus Nadi, son nefesine kadar Kemalist devrimi vatandaşlara anlatmaya çalıştı.

Gazetemizin genel yayın yönetmeni ve kurucusu, Kurtuluş Savaşı ve İnkılap Gazetecisi, Milletvekili Yunus Nadi, 79 yıl önce bugün hayatını kaybetti. Hem Kurtuluş Savaşı’nın basılmasında hem de Cumhuriyet gazetesinin halkla devrim arasında köprü kurmasında önemli rol oynayan Nadi için Edirnekapı Şehitliği’ndeki mezarı başında anma töreni düzenlenecek.

Gazetemizin genel yayın yönetmeni ve kurucusu, “Devletin Cumhuriyet Olarak Yönetim Şekli” ile ilgili değişiklik teklifini TBMM’ye getiren Anayasa Komisyonu Başkanı ve büyük önder Mustafa’yı tanıtan gazeteci Yunus Nadi 1910 yılında tanışan Kemal Atatürk, 1879 yılında Fethiye’nin Seyidler köyünde doğdu. Gazetecilik ve yazarlık mesleğine Baba Tahir’in çıkardığı Malumat gazetesinde başladı. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü. İkdam ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde iç sorunlara ilişkin yazılarıyla dikkat çekti. 1910 yılında İttihat ve Terakki’nin Selanik’te yayınlanan Rumeli gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 1911 yılında Mustafa Kemal’i kamuoyuna tanıtan ilk gazeteci oldu. Ertesi yıl Aydın milletvekili olarak Meclis’e girdi.

KURULUŞUN SESİ

2 Eylül 1918’de kurup yayınlamaya başladığı Yeni Gün gazetesi, 12 Nisan 1920’ye kadar aralıklı olarak yayın hayatına devam etti. Yunus Nadi’nin Milli Mücadele’ye destek amacıyla Ankara’ya gitmesinin ardından Ankara tarafından “” adıyla yayımlanmaya başlandı. Anadolu’da Yeni Gün”. Kurtuluş Savaşı’nın en zor döneminde kuruluşun ve kurtuluşun sesi olan gazete, Cumhuriyet adına rejimi savunma misyonuyla yayın hayatına başlayan Cumhuriyet gazetesinin tarihi selefidir. Rejim ve Atatürk’ün adını alıyor. 28 Haziran 1945’te Cenevre’de vefat eden Nadi, o tarihe kadar Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Nadi, Cumhuriyet’in 7 Mayıs 1924 tarihli ilk sayısında, gazetesinin “vazgeçilmez varlık sebebini” ve “yayın politikasını” şöyle açıklıyordu: “Cumhuriyet, yalnızca Cumhuriyetin savunucusudur ve bilimsel ve popüler ifadesiyle, demokrasi Cumhuriyetin ve demokrasinin fikir ve ilkelerini yok etmeye çalışan her güçle mücadele edecektir, çünkü halk bizim idealimizdir okuyucularına “Başka hiçbir güçten değil.”

Doç. Tarihçi Dr. Mehmet Emin Elmacı, Yunus Nadi’nin Atatürk’e olan inancını şöyle açıklıyor: “Yunus Nadi, Mustafa Kemal Paşa’ya ve onun Türk tarihinde baştan itibaren yeni bir sayfa açacağına inanıyordu. “Kurduğu gazetenin adını Yenigün olarak seçtiği bile bu inancı yansıtıyordu” dedi.

İLHAN SELÇUK VE TURHAN SELÇUK İÇİN HACIBEKTAŞ’A GİDELİM

Genel Yayın Yönetmenimiz ve okurlarına “Pencere”den seslenen İlhan Selçuk; 21 Haziran 2010’da gazetemizin “Söz Ağının” köşesinde okuyucularıyla buluşan “Abdülcanbaz” karakterinin yaratıcısı ve karikatüristlerin duayeni Turhan Selçuk, 11 Mart 2010’da hayatını kaybetti.

Aydınlanma çağının bilgeleri için 30 Haziran Pazar günü saat 12.00’de Nevşehir’in Hacıbektaş semtindeki mezarlarında anma töreni düzenlenecek.

Çilehane’deki mezarlarına yapılacak anma töreninin ardından çiçek bırakılacak ve atıştırmalık ikramı yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş