Yeni eğitim-öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak olmasına rağmen 20 bin öğretmen ataması için yapılan mülakatların sonuçları açıklanmadı. 2023 KPSS puanıyla yapılacak atamalar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “mülakat” ısrarı nedeniyle ilk etapta ertelendi. Bakanlık, 14 Mayıs’ta yönetmelikte değişiklik yaparak adaylıklarda genel notu KPSS puanının yüzde 50’si ile sözlü sınavın yüzde 50’sinin etkileyeceğine karar verdi.
İsmi açıklanamayan öğretmen ve sendikalar, “Yürütmenin durdurulması ve ilgili maddenin iptali” talebiyle dava açtı. Danıştay’a yapılan itirazlar henüz sonuçlanmazken, Milli Eğitim Bakanlığı atamalar için mülakat sürecini 10 Ağustos’ta tamamladı. Ancak top Danıştay’a geçti ve sonuçlar açıklanmadı. Öğretmen adayları bu duruma tepki gösterince dikkat çeken bir açıklama ortaya çıktı. Bakan Tekin, Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitimi Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Eraslan, Levent’e “Mülakatın iptali halinde ağırlığı yüzde 100 olacak” dedi.
Danıştay, görüşmeleri tekrarlayacak veya iptal edecek ve KPSS puanlarına göre atama yapacak. Danıştay’ın kararını vermesine kadar geçen sürede bakanlığın ücretli öğretmenlik uygulamasına geçmesi, öğretmen alım sürecini askıya alması ve düşük ücretle eğitime devam etmesi gerekiyor. Eğitimciler bu uygulamanın kamu sektöründeki eğitim seviyesini düşüreceğini ve öğretmenlik mesleğinin değerini azaltacağını belirtiyor.
‘Minarenin örtüsünü hazırlıyorlar’
Cumhuriyet’e konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Her adım kaostur. Yargı sürecini uzatarak atamaları geciktirmeyi ve kamuda tasarruf sağlamayı amaçladıklarını düşünüyorum. Minareye çatı hazırlıyorlar. “Öğretmenlik Mesleği Kanunu” kapsamında getirilmesi gereken öğretmen akademilerinin kendi memurlarını oluşturabilmeleri için kamu arazisi oluşturuluyor. “Görüşmelerde kriz bu yüzden ortaya çıktı” dedi.